Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν δυναμικό παρόν τη Δευτέρα σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της κυριαρχίας των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη.

Γνωστή και ως «Ημέρα Οργής» αποτελεί κάθε χρόνο μια ιδανική ευκαιρία για διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με συγγενείς θυμάτων και επιζώντες βασανιστηρίων να συγκεντρώνονται μπροστά στο μνημείο που έχει στηθεί για να θυμίζει τις θηριωδίες που σημειώθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στην ασιατική χώρα. Εκτιμάται ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 1975 έως το 1979, όταν στην εξουσία βρισκόταν το συγκεκριμένο καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά του θανάτου του Ieng Sary (Γιενγκ Σάρι), του επονομαζόμενου και ως «Αδερφού Νο3» των Κόκκινων Χμερ.

Ο εν λόγω άνδρας είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος και άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο Μάρτιο, πριν κριθεί ένοχος από το ειδικό δικαστήριο που είχε αναλάβει την υπόθεση. Αρκετοί συγγενείς θυμάτων έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσφορία τους για την εξαιρετικά αργή ακροαματική διαδικασία. Μέχρι στιγμής το μοναδικό ηγετικό στέλεχος των Κόκκινων Χμερ που δικάστηκε με επιτυχία στην Καμπότζη ήταν ο επικεφαλής των περιβόητων φυλακών Τουόλ Σλενγκ ή S21 στην πρωτεύουσα Πνομ Πνεχ, Kaing Guek Eav (Κάινγκ Γκουέκ Εάβ), ευρύτερα γνωστός ως «Ντουκ», ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2012.

Διαβάστε επίσης:
Απεβίωσε ο «Αδερφός No3» των Κόκκινων Χμερ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013, 07:25

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης