Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται ξανά ραγδαία, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων.

“Υπάρχουν κι άλλοι εκτοπισμένοι, κι άλλοι τραυματίες πολέμου, κι άλλοι ανάπηροι” πολέμου, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ στο τέλος μιας επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, τη χώρα όπου η οργάνωσή του πραγματοποιεί τη μεγαλύτερή της επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι ανθρωπιστικές ανησυχίες μεγαλώνουν, μολαταύτα η διεθνής προσοχή μειώνεται. Φαίνεται λες και όσο περισσότερο υποφέρει ο αφγανικός λαός τόσο λιγότερη προσοχή να του δίνεται”, συνέχισε ο Πέτερ Μάουρερ.

Εκτιμάται πως εντός Αφγανιστάν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ορισμένοι έχουν ξεριζωθεί επανειλημμένα.

Οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία με τη στρατιωτική επέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001, συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο με σκοπό την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και την εκ νέου εγκαθίδρυση ενός φονταμενταλιστικού ισλαμιστικού καθεστώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων κατέγραψε ιστορικό υψηλό για έβδομη συναπτή χρονιά το 2015, όταν πάνω από 11.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, σύμφωνα με δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση των μαχών μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, όπως επίσης και οι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και άλλες ενέργειες σε μεγάλες πόλεις προκάλεσαν μεγάλο αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών.

Για τον Μάουρερ, μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση είναι η κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους αμάχους να αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

“Κάθε βομβαρδισμός νοσοκομείου, κάθε γιατρός και κάθε νοσοκόμα που αναγκάζεται να τραπεί σε φυγή σημαίνει χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν άμεση ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειάζεται”.

Η επίθεση στην οποία δόθηκε η περισσότερη δημοσιότητα ήταν ο βομβαρδισμός των ΗΠΑ σε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν τον Οκτώβριο.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υποχρεώνει όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύουν τις ιατρικές αποστολές, υπενθύμισε η ΔΕΕΣ.

Ο Μάουρερ σημείωσε ότι οι Αφγανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, πίσω από τους Σύρους.

“Αυτό δείχνει πως η χρόνια βία και ανασφάλεια και η μόνιμη μη προβλεψιμότητα του πολέμου ωθεί τους ανθρώπους πέραν των ορίων τους”, σημείωσε ακόμη.

Σε δύο μηνύματά του μέσω Twitter στο τέλος του ταξιδιού του, ο Μάουρερ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “το συμπέρασμα” που εξήγαγε έπειτα από μία εβδομάδα στο Αφγανιστάν είναι πως πρόκειται “για μια σύρραξη που έχει ξεχαστεί, για μια σύρραξη που αγνοείται”.

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα “αψηφά τη λογική: όσο περισσότερα θύματα υπάρχουν στο Αφγανιστάν, τόσο λιγότερη προσοχή δίνεται στη χώρα”, υπογράμμισε ο Μάουρερ στη δεύτερη ανάρτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης