Ποινή κάθειρξης 80 ετών εισηγήθηκαν στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, οι εισαγγελικές αρχές του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε. Υπενθυμίζεται πως ο Τσαρλς Τέιλορ κρίθηκε ένοχος στις 26 Απριλίου για εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Η ποινή αυτή θεωρείται «κατάλληλη» και «αντιπροσωπευτική» του ρόλου που διαδραμάτισε ο Τέιλορ στα εγκλήματα που διαπράχθησαν στη Σιέρα Λεόνε μεταξύ 1996-2002. Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας θα εκτίσει την ποινή του στη Βρετανία, με βάση τη συμφωνία του με το δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως ο 64 ετών σήμερας Τέιλορ ήταν πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 μέχρι το 2003. Σύμφωνα με τους δικαστές «βοήθησε και ενθάρρυνε» μια εκστρατεία τρόμου με στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σιέρα Λεόνε και να εκμεταλλευτεί τα διαμάντια της χώρας αυτής, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους. Πιστεύεται, δε, ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στους βιασμούς, τις δολοφονίες και τις απάνθρωπες πράξεις των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) στο οποίο παρέδιδε όπλα και πυρομαχικά με αντάλλαγμα διαμάντια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης