Το βάρος τους σε… χρυσάφι φαίνεται πως πήραν στελέχη της ισλαμικής σέκτας, Μπόκο Χαράμ, προκειμένου να απελευθερώσουν τα μέλη μιας ολόκληρης οικογένειας Γάλλων που είχαν απαγάγει πριν από τρεις μήνες κοντά σε Πάρκο Άγριας Πανίδας στο Καμερούν.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η συγκεκριμένη οργάνωση -που ευθύνεται για πλήθος βομβιστικών επιθέσεων στη γειτονική Νιγηρία- εισέπραξε περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια για να αφήσει ελεύθερους τους επτά Γάλλους πολίτες. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνεται σε εμπιστευτική έκθεση της κυβέρνησης στη Νιγηρία. Ο εν λόγω ισχυρισμός έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις επίσημες τοποθετήσεις του Παρισιού και της Γιαουντέ, που υποστήριξαν πως δεν καταβλήθηκαν λύτρα στους απαγωγείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαχθέντες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και τέσσερα παιδιά, έφθασαν την προηγούμενη Πέμπτη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Καμερούν, εμφανώς ταλαιπωρημένοι από την πολύμηνη περιπέτειά τους. Στη διάρκεια της ομηρίας τους, στελέχη της Μπόκο Χαράμ είχαν απειλήσει να τους σκοτώσουν.

Εφόσον, τελικά η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο ενισχύει τον ένοπλο αγώνα της οργάνωσης κατά της κυβέρνησης του προέδρου, Goodluck Jonathan, για την επίτευξη αυτονομίας στις βόρειες περιοχές της Νιγηρίας και την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία). Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας έγιναν στόχος επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια βρέθηκαν στο επίκεντρο επιδρομών ενόπλων, με βασικό αίτημα την απελευθέρωση κρατουμένων από φυλακές που υπάρχουν διάσπαρτες στη Νιγηρία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των κρουσμάτων βίας.

Η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα της το 2009 και μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω ενεργειών που έχουν αποδοθεί στη συγκεκριμένη οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Χαμόγελα στο Καμερούν‏, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, 16:29
Καμερούν: Επτά Γάλλοι όμηροι εμφανίστηκαν σε βίντεο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013, 20:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης