Διερευνητικές επαφές χωρίς προαπαιτούμενα και με σημείο αφετηρίας το σημείο απ’ όπου σταμάτησαν το 2016 ζητά η Άγκυρα από την Αθήνα, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν», δήλωσε ο κ. Καλίν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ακόμα πως πρόκειται για μία σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, καθώς και στα σύνορα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών. «Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης