Η τεράστια δασική πυρκαγιά που μαίνεται στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια έγινε χθες Παρασκευή η τρίτη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της πολιτείας κι επαπειλείται περαιτέρω εξάπλωσή της.

Η παρατεταμένη ξηρασία, που επιστήμονες θεωρούν πως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο σε τέτοιες καταστροφικές φωτιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά Ντίξι, που κατέστρεψε αυτή την εβδομάδα τη μικρή ιστορική πόλη Γκρίνβιλ, έχει καταβροχθίσει πάνω από 1.700.000 στρέμματα γης αφότου εκδηλώθηκε, στα μέσα Ιουλίου.

«Κόσμος έχασε τα σπίτια του και τα εμπορικά καταστήματά του (…). Η ζωή του δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σερίφης της κομητείας Πλούμας, ο Τοντ Τζονς, ο οποίος συμμετείχε στον συντονισμό των επιχειρήσεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και ζει στη Γκρίνβιλ «από πάντα».

«Μου ράγισε την καρδιά αυτό που έγινε» στη μικρή πόλη 800 κατοίκων, παραδέχθηκε. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως είμαι συγκλονισμένος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο απανθρακωμένο κέντρο της Γκρίνβιλ δεν έβλεπε χθες κανείς παρά αποκαΐδια. Όλα τα ξύλινα κτήρια μετατράπηκαν σε στάχτες, άλλα, πέτρινα, σε σωρούς από συντρίμμια.

Αν και δεν θρηνήθηκαν θύματα από την πυρκαγιά, έχει ζωτική σημασία οι κάτοικοι της περιοχής να υπακούουν στις εντολές των Αρχών να απομακρύνονται από τις εστίες τους, υπογράμμισε ο Τοντ Τζονς.

«Αυτή η πυρκαγιά δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε. Αν ο καπνός αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση κατοικιών, «πρέπει να προετοιμάζεστε. Όπου πνέει ο άνεμος, εκεί πάει (η φωτιά)», εξήγησε.

Πάνω από 5.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πελώρια πυρκαγιά, οι καπνοί της οποίας είναι ορατοί από το διάστημα.

Οι Αρχές προειδοποίησαν χθες ότι σφοδρές ριπές ανέμου στην περιοχή θα εξαπλώσουν κι άλλο την πυρκαγιά. Οι ριπές ανέμου, σε συνδυασμό με το δυσπρόσιτο έδαφος και την άφθονη, πολύ ξερή βλάστηση, κάνουν ακόμη πιο κοπιώδεις τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά Ντίξι επεκτάθηκε μέσα σε μια νύχτα φθάνοντας να εκτείνεται σε 1.750.000 στρέμματα, επιφάνεια μεγαλύτερη από την πυρκαγιά Μπούτλεγκ, η οποία μαίνεται στην πολιτεία Όρεγκον, βορειότερα.

Οι φλόγες έχουν πάρει τέτοια έκταση που δημιουργούν δικό τους κλίμα.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Καλιφόρνια, όμως η κλιματική αλλαγή τις έχει κάνει πολύ πιο καταστροφικές.

Στα τέλη Ιουλίου, οι φωτιές είχαν ήδη απανθρακώσει δυόμισι φορές περισσότερη βλάστηση από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2020, δηλαδή τη χειρότερη χρονιά που είχε βιώσει μέχρι φέτος η Καλιφόρνια στην πρόσφατη ιστορία της από τη σκοπιά των δασικών πυρκαγιών.

Η πυρκαγιά Ντίξι ανακαλεί στις μνήμες με επώδυνο τρόπο την πυρκαγιά Παραντάις, το 2018, τη φονικότερη των τελευταίων ετών στην Καλιφόρνια.

Βλάβη σε εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης, που πέρναγαν από την πόλη Πάρανταϊς, είχαν προκαλέσει τη φωτιά αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους.

Ο πάροχος ηλεκτροδότησης Pacific Gas and Electric (PG&E), ο μεγαλύτερος της Καλιφόρνια, παραδέχθηκε τις ευθύνες του για την εκδήλωση εκείνης της πυρκαγιάς.

Ο εξοπλισμός του δικτύου της PG&E φέρεται να προκάλεσε και την πυρκαγιά Ντίξι: δέντρο έπεσε σε καλώδιο τροφοδοσίας την ημέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Η εταιρεία ανήγγειλε στα τέλη Ιουλίου ότι θα μετατρέψει σε υπόγειο μεγάλο μέρος του δικτύου της, καλώδια ηλεκτροδότησης μήκους 16.000 χιλιομέτρων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ο εξοπλισμός της να προκαλέσει ξανά καταστροφικές φωτιές.

Η Γκρίνβιλ δεν είναι ασυνήθιστη στις πυρκαγιές. Κάηκε σχεδόν ολόκληρη το 1881· οι κάτοικοί της απειλήθηκαν επανειλημμένα από φωτιές τον ενάμισι αιώνα που πέρασε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης