Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους Λίβυους να “προστατεύσουν” τις ελευθερίες που κέρδισαν μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη διαδηλώσεων στη χώρα.

“Οι επαναστάτες που πολέμησαν τόσο για τις ελευθερίες έχουν τώρα την ευθύνη να τις προστατεύσουν μέσω της συνεργασίας τους με την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ειρήνη και η συμφιλίωση”, όπως ανέφερε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη από παραστρατιωτικές ομάδες που δημιουργήθηκαν από τους θοουάρ (πρώην αντικαθεστωτικοί).

Ο Κάρνεϊ από τη μεριά του εκτίμησε ότι “η προστασία των δικαιωμάτων όλων των Λίβυων θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενότητας των στόχων που καθόρισαν την επανάσταση”.
“Τον προηγούμενο Φεβρουάριο λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις, από τη Βεγγάζη ως την Τρίπολη, θα κατάφερναν να νικήσουν μία δικτατορία που διήρκησε τέσσερις δεκαετίες”, επεσήμανε ο Κάρνεϊ στην ανακοίνωσή του.

“Σήμερα οι Λίβυοι χαίρουν νέων ελευθεριών, εκφράζονται ελεύθερα, συζητούν νέους νόμους, συμμετέχουν σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και προετοιμάζονται για τις πρώτες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην ιστορία της χώρας τους”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα.Ο Κάρνεϊ προειδοποίησε πάντως ότι η δημιουργία δημοκρατικών θεσμών “θα πάρει χρόνο”, όμως οι ΗΠΑ είναι “έτοιμες να βοηθήσουν τους Λίβυους”.Σήμερα η Λιβύη γιορτάζει την πρώτη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Καντάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης