Με τη δέουσα λαμπρότητα και τις πρέπουσες τιμές πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Κάιρο της Αιγύπτου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων.

Στις 8.00 το πρωί τελέσθηκε Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο και εν συνεχεία έλαβε χώρα η τελετή των θυρανοιξίων, όταν η κεντρική θύρα του ιερού ναού σφραγίζεται και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ χτυπά την πόρτα τρεις φορές και εισέρχεται στην εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί πλήθος κληρικών και πιστών. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας των Αγίων πέριξ του ναού, από προσκόπους και μαθητές των ελληνικών σχολείων του Καΐρου.

Το «διαμάντι» της Ορθοδοξίας στην Αφρική, άνοιξε τις πύλες του ύστερα από σχεδόν ένα έτος εργασιών για την αποκατάστασή του.

Άξιο λόγου ότι ο Κοινοτικός Ναός ο οποίος λειτουργεί από το 1914 και αποτελεί σύμβολο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, έχει αναγεννηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά καθώς αντιμετώπιζε οξεία διάβρωση στα θεμέλιά του, από τα ύδατα του Νείλου. Οι εργασίες του χρηματοδοτήθηκαν από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και την κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία τιμήθηκε σήμερα από τον Πατριάρχη με την απονομή του οφικίου της Πρέσβειρας της Ομογένειας και του Αποδήμου Ελληνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, με τον τίτλο του Τάγματος του Αποστόλου Μάρκου τιμήθηκε από τον Πατριάρχη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής για την πολυσχιδή δραστηριότητά του.

Το παρών στα θυρανοίξια του Ι.Ν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, έδωσε εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ Αλ Ενάνι, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι, πολιτικές αρχές του τόπου, άρχοντες του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και πλήθος πιστών που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και παρακολούθησαν την εκδήλωση σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, της Κύπρου ο Καρπασίας Χριστόφορος και οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τριπόλεως Θεοφύλακτος, Μέμφιδος Νικόδημος, Πηλουσίου Νήφων, Ερμουπόλεως Νικόλαος, Γουινέας Γεώργιος, Ζάμπιας Ιωάννης, Πτολεμαϊδος Εμμανουήλ, Βαβυλώνος Θεόδωρος, Νιτρίας Νικόδημος, Μοζαμβίκης Χρυσόστομος, Αρσινόης Βασίλειος και Άκκρας Νάρκισσος. Επιπλέον παρίστατο ο νέος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τότκας.

Την προηγουμένη το απόγευμα τελέσθηκε ο Εσπερινός των Θυρανοιξίων και ακολούθησαν κέρασμα από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, στο προαύλιο του ναού και συναυλία της συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης