Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε σήμερα στους ηγέτες της Ασίας ότι η χώρα της είναι δεσμευμένη μακροπρόθεσμα στην Ασία, απορρίπτοντας τις αμφιβολίες που έχει εγείρει η επέκταση της επιρροής της Κίνας.

Απευθυνόμενη στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομική Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC), η οποία διεξάγεται στη Μπανγκόκ, η Χάρις χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «περήφανη δύναμη του Ειρηνικού» και δήλωσε ότι οι πολλές συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα της εδώ και καιρό στον τομέα της ασφάλειας επέτρεψαν στην Ασία να ευημερήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν», διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος τους επικεφαλής επιχειρήσεων στο περιθώριο της συνόδου της APEC .

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνια οικονομική δέσμευση προς την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού, μια δέσμευση που δεν μετρά χρόνια, αλλά δεκαετίες και γενιές», υπογράμμισε η Χάρις, χρησιμοποιώντας τον όρο που προτιμούν οι ΗΠΑ για να αναφέρονται στην περιοχή της Ασίας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιζητεί να συσφίξει τους δεσμούς της με τους συμμάχους της στην περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση μετά την Ταϊλάνδη η Χάρις θα μεταβεί στις Φιλιππίνες, όπου θα επισκεφθεί ένα νησί που βρίσκεται κοντά στα ύδατα που αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει σκληρό τόνο απέναντι στην Κίνα, κάποιοι Ασιάτες αξιωματούχοι αμφισβητούν το επίπεδο της οικονομικής δέσμευσης της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν ακολούθησε την πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ γυρνώντας την πλάτη στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες είναι αντιδημοφιλείς μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Όμως οι οικονομικές συνεργασίες στην Ασία παραμένουν «απόλυτη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση Μπάιντεν, υπογράμμισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν 1 τρισεκ. δολάρια ετησίως στην περιοχή.

«Η Αμερική είναι μια σταθερή εταίρος για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις αυτής της περιοχής, διότι η Αμερική θα παραμείνει σημαντική μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενισχυμένη και από την προσέγγιση της κυβέρνησής μας», επεσήμανε η Χάρις.

Η ίδια επέμεινε ότι τον στόχο αυτό στηρίζουν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ.

Στις αρχές του έτους ο Μπάιντεν εγκαινίασε στο Τόκιο το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδικού- Ειρηνικού (IPEF), το οποίο έχει στόχο να τεθούν κοινοί κανόνες στον τομέα της τεχνολογίας και του εμπορίου απέναντι στην Κίνα, όμως δεν αίρει τους δασμούς όπως θα έκανε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης