Σε συμφωνία κατέληξαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας για την επίλυση ενός ζητήματος που αποτελούσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κρατών εδώ και δεκαετίες: τις «γυναίκες ανακούφισης».

Περίπου 200.000 γυναίκες στη Ν. Κορέα εξαναγκάστηκαν να βγουν στην πορνεία και να γίνουν «σκλάβες του σεξ» για τους Ιάπωνες στρατιώτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της Κορεατικής (1910-45) εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη Ν. Κορέα εκπορνεύτηκαν με τη βία προκειμένου να προσφέρουν συντροφιά στον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό που είχε εισβάλει στη χώρα. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σεούλ πίεζε για την καταβολή αποζημιώσεων και την ηθική αποκατάσταση των θυμάτων, με το Τόκιο να υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει με τη συμφωνία του 1965 όταν και αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δόθηκαν δάνεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων από το ιαπωνικό Δημόσιο στη Ν. Κορέα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας ζητούσαν την άσκηση πιέσεων προς την Ιαπωνία για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος –κινητοποιήσεις που αρκετές φορές συνοδεύονταν από ακραίες μορφές διαμαρτυρίας (αυτοπυρπολισμοί). Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στη Ν. Κορέα, περίπου 200.000 γυναίκες εξαναγκάστηκαν να βγουν στην πορνεία και να γίνουν «σκλάβες του σεξ» για τους κατακτητές. Εκτιμάται πως 47 εξ αυτών παραμένουν ακόμη εν ζωή.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, η συμφωνία που υπεγράφη στη Σεούλ περιλαμβάνει την επίσημη συγνώμη από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και τη δημιουργία ενός ταμείου με αποθεματικό 8,3 εκατ. δολαρίων για τις γυναίκες που έπεσαν θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής και παραμένουν εν ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έκαναν λόγο σε κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιουν Μπιουνγκ-Σε (Ν. Κορέα) και Φούμιο Κισίντα (Ιαπωνία). Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», υπήρξε αμερικανική διαμεσολάβηση που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ των δύο κρατών στο συγκεκριμένο θέμα.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε και ο Φούμιο Κισίντα

Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας-Ν. Κορέας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Περίπου 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος των δύο κρατών σε μια «ευαίσθητη» περιοχή του πλανήτη λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου της Β. Κορέας και της ολοένα αυξανόμενης δυναμικής της Κίνας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης