Τρεις βασικές επιλογές «βλέπει» η JPMorgan να έχει ο Μπόρις Τζόνσον μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit: συμφωνία με την Ε.Ε., παραίτηση ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του και από αυτές η πιθανότερη, όπως εκτιμά, είναι να παραιτηθεί για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit.

«Οι μοναδικές επιλογές που εμείς θεωρούμε εντέλει βιώσιμες είναι ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων μια συμφωνία και να εξασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να καταθέσει αίτημα παράτασης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να υπαναχωρήσει από τη δεδηλωμένη θέση του», ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ της JPMorgan σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρείας μετά και την έκτη ήττα του Τζόνσον στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτή τη φάση, η άποψή μας είναι πως η παραίτηση είναι η πιο πιθανή από αυτές τις τρεις (επιλογές)», ανέφερε ο Μπαρ.

Οι προβλέψεις της Julius Baer για το Brexit

Περιορισμένες εναλλακτικές για τον Μπόρις Τζόνσον βλέπει και η Julius Baer, η οποία αναθεώρησε πτωτικά στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και θεωρεί ότι οι πιθανότητες να καθυστερήσει η διαδικασία είναι στο 75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μακροπρόθεσμα, η τύχη του Brexit θα αποφασιστεί σε βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πάτρικ Λανγκ, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα, χωρίς όμως απαραίτητα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά στο 35% τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit, με τις πιθανότητες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες να παραμένουν στο 50%.

Επιχειρεί «κωλοτούμπα» ο Μπόρις Τζόνσον 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Θα φτάσουμε σε μια συμφωνία, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να πετύχουμε μια συμφωνία», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε μαθητές ενός σχολείου. «Βρισκόμουν στην Ιρλανδία χθες για να μιλήσω στους Ιρλανδούς φίλους μας για το πώς θα το κάνουμε. Και θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουμε με μερικές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ένας τρόπος να πετύχουμε μια συμφωνία αλλά θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», συνέχισε. «Εάν είναι απολύτως αναγκαίο, θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», επέμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τέλος «μεγάλη ανοησία» το γεγονός ότι ορισμένοι τον θεωρούν «αντιδημοκρατικό». «Αυτή η ιστορία, για το ότι είμαι αντιδημοκρατικός… κάντε μου τη χάρη, είναι μεγάλη ανοησία», είπε.

Φον Ντερ Λάιεν: Στα χέρια της Βρετανίας τα επόμενα βήματα για το Brexit

Στο μεταξύ η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα για το Brexit βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια της Βρετανίας. Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ ποτέ δεν επιθυμούσε το Brexit, αλλά σέβεται την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από το μπλοκ. «Βρισκόμαστε ακόμη σε μια δύσκολη διαδικασία. Δεν παύω να λέω “το Brexit που ποτέ δεν θέλαμε”. Όμως σεβόμαστε την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί φίλοι μας, η Βρετανία», επεσήμανε.

«Το Brexit, εφόσον συμβεί, δεν είναι το τέλος κάποιου πράγματος, αλλά η αρχή της μελλοντικής μας σχέσης», τόνισε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. «Επιθυμώ αυτή η σχέση να είναι καλή, όπως ήταν και στο παρελθόν», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης