Μία παραίτηση-βόμβα προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος Τραμπ περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της Συρίας.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, πάντως, δεν κατονόμασε τον διάδοχο του Μάτις και αρκέστηκε να πει ότι αυτός «θα ανακοινωθεί σύντομα»Ο Τζιμ Μάτις, απερχόμενος υπουργός Άμυνας και πρόσωπο που έχαιρε μέχρι πρότινος της αμέριστης εμπιστοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται, προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορέσει να διορίσει κάποιον που θα έχει απόψεις εγγύτερες προς τις δικές του. Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «αποχώρησή του μετ’ επαίνων».
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι ο Μάτις «βοήθησε πολύ έτσι ώστε να βρούμε χώρες-συμμάχους και ώθησε άλλες χώρες να πληρώσουν το μερίδιό τους για στρατιωτικές τους υποχρεώσεις».
Ο νέος υπουργός Άμυνας «θα ονομαστεί σύντομα», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο στρατηγός εν αποστρατεία ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αγορά νέου εξοπλισμού.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, πάντως, δεν κατονόμασε τον διάδοχο του Μάτις και αρκέστηκε να πει ότι αυτός «θα ανακοινωθεί σύντομα».
Παραίτηση διαμαρτυρίας

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έκανε λόγο για μια «αποχώρηση μετ’ επαίνων», ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παραίτηση-διαμαρτυρία με αιχμές κατά του Λευκού Οίκου.

Είναι «παραίτηση διαμαρτυρίας», σχολιάζει σχετικά ο Anthony Zurcher του BBC από την Ουάσινγκτον και συμπληρώνει πως «πρόκειται ξεκάθαρα για παραίτηση».
Η στιγμή που ο Μάτις αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ακριβώς μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και οι φήμες περί ανάλογων ενεργειών στο Αφγανιστάν ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
Ο Μάτις, σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον, φέρεται να εξεπλάγη δυσάρεστα από την ξαφνική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου περί απόσυρσης των στρατευμάτων. Μάλιστα, την Πέμπτη ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας μετέβη στον Λευκό Οίκο σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Τραμπ η διαδικασία να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.
Ειδικότερα, αντιπρότεινε στον ένοικο του Λευκού Οίκου μια σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία και την παραμονή μέρους των εκπροσώπων της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η παραίτησή του υποδηλώνει ότι οι εισηγήσεις του Μάτις απορρίφθηκαν.
Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολιτική «κόντρα» δύο ισχυρών ανδρών στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, με διαφορετική προσέγγιση ως προς την αμυντική πολιτική.
Ο Τζιμ Μάτις έχαιρε του σεβασμού τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών για την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση που επεδείκνυε στη λήψη αποφάσεων μείζονος σημασίας, κυρίως όσον αφορά σε θέματα άμυνας και στρατιωτικών επεμβάσεων.
Ο Τραμπ επιθυμούσε, από την άλλη, να τοποθετήσει στο νευραλγικό αυτό πόστο μία προσωπικότητα που για τον ίδιο θα θεωρείτο πιο δυναμική, ενδεχομένως πιο «αυθόρμητη», λαμβάνοντας γρήγορες, δραστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις.
Εν αντιθέσει, ο Μάτις λειτουργούσε περισσότερο μεθοδικά, «ήπια», ενώ θεωρείτο από το περιβάλλον του εξίσου αποτελεσματικός, αναλαμβάνοντας πολλές φορές τον ρόλο του «πυροσβέστη» στις εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προέβαινε κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αποχώρησή του είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχίες στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη που θεωρούσαν ότι ο Μάτις ενσάρκωνε τη συνέχιση μιας ήπιας αμερικανικής αμυντικής πολιτικής, σε μια κατά τα άλλα ασταθή και συχνά ριζοσπαστική διοίκηση.

«Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν το απαραίτητο έθνος στον ελεύθερο κόσμο, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας ή να εξυπηρετήσουμε αποτελεσματικά αυτόν τον ρόλο χωρίς να διατηρήσουμε ισχυρές συμμαχίες και να δείξουμε σεβασμό στους συμμάχους αυτούς» έγραψε ο απερχόμενος υπουργός στην επιστολή παραίτησής του.

Ο Μάτις θεωρείτο πρόσωπο – κλειδί στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η Γερουσία, διά στόματος του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής της πλειοψηφίας Mitch McConnell, ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί έναν διάδοχο του Μάτις που θα ακολουθούσε την ίδια στρατηγική με τον απερχόμενο υπουργό όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Για τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να οδηγηθούν «σε μια σειρά σοβαρών σφαλμάτων (…) που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα μας, να βλάψουν τις συμμαχίες μας και να ενισχύσουν τους αντιπάλους μας» μίλησε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. «Μεγάλη θλίψη» εξέφρασε για την εξέλιξη ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος συνήθως υπερασπίζεται τον Τραμπ. «Ο στρατηγός Μάτις συνδυάζει τη διάνοια με την ακεραιότητα» και πρόσφερε «σωστές και ηθικές συμβουλές» στον πρόεδρο Τραμπ για την εξωτερική αμυντική του πολιτική, έκρινε.
Ο Μάτις, για ορισμένους ένας πόλος σταθερότητας στην κυβέρνηση Τραμπ, για άλλους κάποιος που ήταν σε θέση να διορθώνει τα προβλήματα που δημιουργούσε η άσκηση εξωτερικής πολιτικής μέσω Twitter, για μερικούς «στρατιώτης-καλόγερος», ήταν ένας από τους υπουργός που επαινούσε περισσότερο τα προηγούμενα δύο χρόνια ο μεγιστάνας.

Ο απερχόμενος υπουργός προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ο Τραμπ απέπεμψε – μέσω Twitter – τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης