Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του ρήγματος της Ανατολίας όπου έγινε η φονική δόνηση των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανέμεναν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες.

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL ο Μάρκο Μπόνχοφ, καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ (GFZ), επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιo. Περιμέναμε μία σειρά μεγάλων σεισμών και ένας από αυτούς έγινε τώρα», δηλώνει ο Γερμανός σεισμολόγος, αναφερόμενος στην πρώτη ισχυρή δόνηση, 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Μπόνχοφ εξηγεί πιο αναλυτικά ότι σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται η πλάκα της Ανατολίας, μία σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται συνεχώς προς τα δυτικά, καθώς η μεγαλύτερη ευρασιατική πλάκα στον Βορρά συναντάται με την επίσης μεγαλύτερη αραβική πλάκα στον Νότο. Από την πρόσκρουση οι πλάκες μετατοπίζονται έως και ένα εκατοστό κάθε χρόνο. «Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μία σεισμική δόνηση», αναφέρει ο Γερμανός ερευνητής στο Spiegel Online. «Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δύο πλάκες μετακινούνται ολόκληρα μέτρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτονωθούν εντάσεις που είχαν συσσωρευθεί επί αιώνες ολόκληρους, αλλά οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην επιφάνεια της γης». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προστασία η αντισεισμική κατασκευή

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το Ινστιτούτο GFZ έχει εγκαταστήσει σεισμογράφους στην Τουρκία και μελετά συστηματικά τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Υψηλός κίνδυνος καταγράφεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα). Μιλώντας παλαιότερα στην DW ο καθηγητής Μπόνχοφ είχε επισημάνει ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στον σεισμό είναι η αντισεισμική κατασκευή, η οποία δυστυχώς είναι αρκετά ακριβή». Σημασία έχει όμως και το έδαφος, στο οποίο ανεγείρεται το κτίριο. «Όσο πιο γερό είναι το έδαφος, τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο Γερμανός σεισμολόγος. «Την καλύτερη προστασία προσφέρει ο γρανίτης, τη χειρότερη τα αποξηραμένα ιζήματα, η άμμος και ο πηλός».

Μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορείς της «Ζούγκλας» από τα δίκτυα πληροφόρησης της Τουρκίας ανακοινώθηκε επισήμως  η σταδιακή μετακίνηση σεισμοπαθών από τις περιοχές που έχουν πληγεί στη Νότια Τουρκία προς τα μεγάλα τουριστικά κέντρα της τουρκικής ακτογραμμής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη έχουν βρεθεί 150 χιλιάδες κλίνες στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) και 100 χιλιάδες κλίνες στα ξενοδοχεία του Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο.

Επίσης, κλείστηκαν 150 χιλιάδες κλίνες στα ξενοδοχεία της Αττάλειας. Αναμένεται στις επόμενες ώρες να ανακοινωθούν και οι δυνατότητες στέγασης σεισμοπαθών και σε άλλα τουριστικά κέντρα της δυτικής ακτογραμμής της Τουρκίας. Ήδη οι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώθηκαν καταδεικνύουν και το μέγεθος της ανάγκης στέγασης σεισμοπαθών που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή.

Επισημαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Στα ημιορεινά και πεδινά της κεντρικής – νότιας Τουρκίας επικρατεί δριμύ ψύχος και σε ορισμένες περιοχές χιονίζει. Πρέπει να σημειωθεί τέλος πως αντίστοιχες ανάγκες πρέπει να έχουν εμφανιστεί ήδη και στη Βόρεια Συρία η οποία ως γνωστόν βρίσκεται ακόμη εμπόλεμη κατάσταση. Απλά τα δίκτυα ενημέρωσης δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά στη Βόρεια Συρία όσο στη Τουρκία.

Αναφέρεται επίσης πως τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μία ολοένα και αυξανόμενη οργή πολιτών η οποία εκφράζεται με διάφορους τρόπους κυρίως δε καταγγέλλοντας πως ενώ ήταν γνωστό πως αυτή τη περιοχή της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σεισμογενής, εντούτοις δεν είχε αναληφθεί κανένα μέτρο. Οι δε συντελεστές δόμησης δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές κατασκευαστικές ανάγκες στην περιοχή αυτή, ενώ όπως κατηγορηματικά καταγγέλλεται, ούτε οι υφιστάμενες προδιαγραφές είχαν γίνει σεβαστές από τους κατασκευαστές με αποτέλεσμα να γκρεμίζονται οι πολυκατοικίες σαν χαρτόκουτα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης