Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Το Μπέργκαμο, η πόλη της βόρειας Ιταλίας, έγινε την περασμένη άνοιξη συνώνυμο με τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι θυμόμαστε τις δραματικές εικόνες με τα γεμάτα νοσοκομεία και τους μαζικούς τάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στο Μπέργκαμο είναι εκπληκτικά χαμηλός. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι στην περιοχή έχει επιτευχθεί η η «ανοσία της αγέλης». Σε αυτή την επαρχία παρατηρείται επίσης η βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την περιοχή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των λοιμώξεων στην περιοχή αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη συγκριτικά ήπια από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο. 

Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση το Μπέργκαμο θα έγραφε κορωνο-ιστορία για δεύτερη φορά: Θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη της ηπείρου στην οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη της «ανοσίας της αγέλης». Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι είναι απρόσβλητοι και ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με ειδικούς, για να υπάρχει αυτή η συνέπεια, πρέπει τα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό και να παρουσιάζουν την αντίστοιχη ανοσολογική αντίδραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με τη Fransesca Ambrosini, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια στο δίκτυο Newsmediaset, που διαμένει κοντά στην περιοχή, η οποία σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει την άνοιξη περιέγραφε τη φρίκη του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Πλέον όμως, όπως μας επιβεβαιώνει, η κατάσταση είναι διαφορετική -αν και απέχει ακόμα από το να χαρακτηριστεί ως «καλή» – ενώ ο ένας στους δύο κατοίκους του Μπέργκαμο φαίνεται να έχουν αναπτύξει αντισώματα… Σε δύο χωριά δε, το Alzano και το Nembro, σημειώνονται… μηδενικά κρούσματα!

Δείτε τη συνέντευξη της Fransesca Ambrosini στο zougla.gr για το ενδιαφέρον αυτό ζήτημα, το οποίο αν αποδειχθεί και επιστημονικά, αναμένεται να επανακαθορίσει τις πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση του ιού:

 

Υποτιτλισμός: Λυδία Καραθανάση

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης