Στην αναβολή των μέτρων για την ανάπτυξη, που ετοιμαζόταν να εγκρίνει η κυβέρνηση Μόντι, οδηγεί τελικώς την κυβέρνηση η έλλειψη ρευστότητας, την οποία επεσήμανε με σειρά ενστάσεων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έτσι, ελλείψει οικονομικής κάλυψης, η ανάπτυξη αναβάλλεται επ’ αόριστον, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ιταλικός Τύπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, κατέθεσε το σχετικό, αναλυτικό πρόγραμμα των μέτρων υπέρ ανάπτυξης στον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος, όμως, αναγκάστηκε να λάβει υπ’ όψιν του τις ενστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου, σχετικά με την ελλιπή ρευστότητα για τη στήριξη των περιφερειών της Κάτω Ιταλίας και των ασθενέστερων, οικονομικά, στρωμάτων.

Η αναβολή της έγκρισης των μέτρων οδήγησε τον Πάσερρα να αναφερθεί με έμφαση στο ενδεχόμενο παραίτησής του, με τη λογική ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει να εργάζεται, όταν τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης, το κύριο αντικείμενό του, δεν εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, η πολιτική κρίση είναι προ των πυλών, με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο να μη θεωρείται πλέον «ταμπού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν αυτή η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να λύσει τα προβλήματα της χώρας, αν δεν εγκριθεί ούτε ο νέος εκλογικός νόμος, θα ήταν λάθος να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας» τονίζει ο Ματτέο Ορφίνι, υπεύθυνος πολιτισμού του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

«Δεν έχω πρόβλημα να ασκήσω δριμεία κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, διότι αυτή είναι και η άποψη του 80% των ψηφοφόρων μας και πολλά μέτρα δεν μας αντιπροσωπεύουν» δηλώνει, από τη μεριά του, ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.

Επισήμως, ο επικεφαλής του προοδευτικού «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική ομάδα του Μόντι.

Όλο και περισσότερα στελέχη τους, όμως, εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα καταφέρει να παραμείνει στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα έπρεπε να λήξει, κανονικά, η νομοθετική περίοδος.

Ο ίδιος ο Μάριο Μόντι, χθες, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση έχασε τη στήριξη διαφόρων ισχυρών εξουσιών», με ευθεία αναφορά – σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές- στην Ένωση Βιομηχάνων Confindustria, καθώς αρκετοί Ιταλοί βιομήχανοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, λόγω της καθυστέρησης των μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη.

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Μόντι θα πρέπει να επιλέξει τη νέα διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Rai.

Μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς και εντάσεις με τα κόμματα και για την οποία ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει «πλήρη αυτονομία δράσης».

Επιμέλεια: Κώστας Αργυρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης