Ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπρούνο Στάνο καταδικάσθηκε το βράδυ της Τρίτης από το Εφετείο να αποζημιώσει τα θύματα μιας επίθεσης το 2003 στο Ιράκ που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους, οι 19 από τους οποίους ήταν Ιταλοί, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Μια επίθεση καμικάζι με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά είχε στόχο στις 12 Νοεμβρίου 2003 την ιταλική στρατιωτική βάση της Νασιρίγια στο Ιράκ. Από τους 19 Ιταλούς που σκοτώθηκαν, 17 ήταν στρατιωτικοί και δύο πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Στάνο, ο οποίος ήταν τότε διοικητής του ιταλικού αποσπάσματος στο Ιράκ, αθωώθηκε στην ποινική δίκη, όμως στην αστική οι δικαστές έκριναν πως «είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, που από τις 23 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς είχαν επισημάνει «την προετοιμασία μιας επίθεσης μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων», αναφέρει η «La Stampa».

Δύο άλλες προειδοποιήσεις, σχετικά με «ένα φορτηγό ρωσικής κατασκευής» και «μια ομάδα Σύρων και Υεμενιτών τρομοκρατών», η οποία είχε μεταβεί στη Νασιρίγια, είχαν επίσης φθάσει σ’ αυτόν από τις μυστικές υπηρεσίες τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το ύψος της αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων θα καθορισθεί από άλλο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός υπερασπίσθηκε τον εαυτό του υπενθυμίζοντας πως το ιταλικό απόσπασμα ήταν «σε ανθρωπιστική αποστολή».

«Η στρατιωτική βάση βρισκόταν στη μέση της τοπικής κοινότητας. Και εγώ θα έπρεπε δηλαδή ως πρώτη ανθρωπιστική χειρονομία να προχωρήσω στην εκκένωση των σπιτιών; Δεν ήταν αυτός ο στόχος μας» είπε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η «La Stampa» υπενθυμίζει επίσης πως ο στρατηγός είχε αναλάβει τη διοίκηση των ιταλικών στρατευμάτων μόλις στις 8 Οκτωβρίου 2003 και πως η στρατιωτική βάση που έγινε στόχος της επίθεσης είχε εγκατασταθεί εκεί μήνες νωρίτερα, συνεπώς χωρίς να μπορέσει ο στρατηγός να εκφράσει γνώμη για την τοποθεσία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης