Ιταλία: Στους 11 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020, 19:39
Ιταλία: Στους 11 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Άλλοι τρεις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό πέθαναν στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας, ενώ πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι πέθανε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιφέρεια Βένετο, μια έκβαση που αυξάνει σε 11 τον απολογισμό των νεκρών από το χειρότερο ξέσπασμα της ασθένειας του Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο Άντζελο Μπορέλι δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 80 ετών και προέρχονταν από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Ανοιχτά αφήνουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνσα δήλωσε πως όλες οι όμορες χώρες της Ιταλίας συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους διότι το κλείσιμό τους θα ήταν «λανθασμένη και δυσανάλογη» αντίδραση.

Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη οι υπουργοί Υγείας της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Γερμανίας, συμφωνήθηκε «να εξετάζεται κατά περίπτωση» η ενδεχόμενη ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας με μάσκες και αντισηπτικά

Εν τω μεταξύ οι ιταλικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις τιμές πώλησης χειρουργικών μασκών και απολυμαντικού ζελέ που εκτοξεύτηκαν στα ύψη στο διαδίκτυο, έπειτα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης για παράλογες τιμές αυτών των προϊόντων που πωλούνται μέσω ιστοσελίδων τις τελευταίες δύο ημέρες» δήλωσε στο Reuters η αντιεισαγγελέας του Μιλάνου Τιτσιάνα Σιτσιλιάνο.

Στην Ιταλία καταγράφεται το μεγαλύτερο ξέσπασμα του Covid-19 στην Ευρώπη με περισσότερα από 320 κρούσματα και 11 θανάτους από τον ιό, τα περισσότερα στο πλούσιο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πολλά φαρμακεία λένε ότι εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες και τα απολυμαντικά ζελέ για τα χέρια με αποτέλεσμα κάποιοι καταναλωτές να έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για τις αγορές τους, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

«Η τιμή της μάσκας στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί από ένα σεντ σε δέκα ευρώ έκαστη και η συσκευασία ενός λίτρου απολυμαντικού ζελέ για τα χέρια, που την περασμένη εβδομάδα πωλούνταν στα επτά ευρώ, χθες πωλούνταν στα 39» δήλωσε η Σιτσιλιάνο.

Με τον ιό να εξαπλώνεται, η αστυνομία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις ότι κάποιοι απατεώνες, υποδυόμενοι τους επιθεωρητές υγείας, χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια πολιτών και να κλέψουν χρήματα ή τιμαλφή.

Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες

Είναι επίσης σαφές ότι η οικονομική ζημιά στην Ιταλία μέχρι τώρα είναι τεράστια: πρώτα απ΄όλα για τον τουριστικό και τον εμπορικό τομέα. Η κυβέρνηση Κόντε υποσχέθηκε οικονομική στήριξη των παραγωγικών κατηγοριών που έχουν πληγεί. Έχουν διατεθεί ήδη 20 εκατομμύρια ευρώ,αλλά δεν θα μπορέσει να καλυφθεί όλη η οικονομική ζημιά. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνει σήμερα μεγάλες απώλειες, με πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ. 

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα υπάρξουν πολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες για τους μέχρι τώρα χειρισμούς. Από την Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι κατηγορεί την κυβέρνηση Κόντε ότι δεν έλαβε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και στηρίζει την Λε Πεν, η οποία ζητά ενισχυμένους ελέγχους στα ιταλογαλλικά σύνορα. Περιοχές του ιταλικού Νότου, παράλληλα, άρχισαν να βάζουν σε απομόνωση τους πολίτες που φθάνουν από τον Βορρά.

«Δεν αλλάζει κάτι στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της ΕΕ», δηλώνει ο Τζουζέπε Κόντε. Αλλά παραδέχεται, συγχρόνως, ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να συνεχιστεί με αυξητική τάση. Το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων, δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται τώρα από την δυνατότητα άμεσου περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, DW

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020, 20:11