Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε κρίση. Αντί να εκμεταλλεύεται την εικόνα της κυβέρνησης Ντράγκι, διαλύεται με εσωτερικές αντιπαλότητες. Ο γραμματέας του,Nicola Zingaretti παραιτήθηκε επειδή όπως είπε «ντρέπεται για το Δημοκρατικό Κόμμα». Πολύ σοβαρές δηλώσεις, οι οποίες όμως κρύβουν τα λάθη που έγιναν αυτά τα δύο χρόνια. Αφού ο Matteo Renzi έφυγε από την πολιτική σκηνή, ο Zingaretti πίστευε ότι έπλεε σε ήρεμα νερά αλλά τελικά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα τις κυβερνητικές κρίσεις, την πρώτη κυβέρνηση Conte και τη δεύτερη, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ισχυρή παρουσία αλλά δεν έλαβε σημαντικές αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας θα μπορούσε να φέρει τους ανθρώπους  του Renzi στην κορυφή του Δημοκρατικού Κόμματος. Αλλά πέρα ​​από τα ονόματα, το κόμμα θα πρέπει να διαχειριστεί σοβαρές καταστάσεις. Συγκεκριμένα την αποσύνθεση των M5 (Κίνημα Πέντε Αστέρων), τον αδύναμο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Conte 2, τις συμμαχίες στις επόμενες διοικητικές εκλογές σε πολύ σημαντικές πόλεις όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Νάπολη και το Τορίνο, τη στρατηγική για θεμελιώδη ζητήματα όπως το σχέδιο αποκατάστασης από την πανδημία και την εκστρατεία εμβολιασμού.

Επίσης υπάρχει μια αδυναμία που σήμερα οι αντίπαλοι του Zingaretti αναφέρουν στο πολιτικό τραπέζι, ως απόδειξη του αρνητικού κλίματος. Όχι μόνο ο Stefano Bonaccini, κυβερνήτης της Εμίλια Ρομάνια, αλλά και άλλοι τοπικοί διοικητές θα μπορούσαν να πάρουν τον ρόλο από τον Zingaretti, ο οποίος επίσης πληρώνει τον διπλό ρόλο του: όχι μόνο ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και ως κυβερνήτης της Περιφέρειας Lazio. Οι υποστηρικτές και οι βουλευτές είναι άφωνοι και αναρωτιούνται πώς το κόμμα αυτή τη στιγμή ταξιδεύει χωρίς πηδάλιο.

Το πρόβλημα, ωστόσο, ήταν γνωστό σε όλους και αργά ή γρήγορα θα φανεί, θα γίνει έκρηξη. Πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος δεν θέλουν να συμμαχήσουν με το Κίνημα Πέντε Αστέρων  του Beppe Grillo και του Giuseppe Conte, επειδή πιστεύουν σε μια πρόταση για ένα κέντρο, δημοφιλές αλλά όχι λαϊκιστικό. Είναι μια αποφασιστική στιγμή για τη μοίρα της πρώην Αριστεράς. Και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα έχουν μεγάλη επιρροή στο μέλλον, την ώρα που η δεξιά πτέρυγα του Σαλβίνι και της Μελόνι, ήδη προσβλέπουν στη νίκη στις επόμενες  εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης