Ιταλία: Περισσότερες από 400 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 24ωρο στη Λαμπεντούζα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, 04:42
Ιταλία: Περισσότερες από 400 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 24ωρο στη Λαμπεντούζα

Συνολικά 456 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στη Λαμπεντούζα, οι οποίοι διασώθηκαν σε οκτώ ξεχωριστές επιχειρήσεις. Το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών του νησιού είναι και πάλι υπερπλήρες, παρά τη μεταφορά πολλών αφιχθέντων σε τρία πλοία που βρίσκονται στ' ανοικτά της Λαμπεντούζα, με στόχο να περάσουν εκεί το χρονικό διάστημα της καραντίνας.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έκανε γνωστό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης, η λιβυκή ακτοφυλακή εντόπισε και μετέφερε υποχρεωτικά και πάλι σε λιβυκό έδαφος, πάνω από 550 μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Σικελία και την υπόλοιπη Κάτω Ιταλία.

Την Παρασκευή, δε, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε συναντήθηκε στη Ρώμη με τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αρωγής και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.

«Χρειάζεται ισχυρότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση των μεταναστών, με συμμετοχή των χωρών αναφοράς των διαφόρων ΜΚΟ και των πλοίων τους», τόνισε η Λαμορτζέζε. Από την μεριά τους, οι επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις που πήραν μέρος στην συνέντευξη επανέλαβαν ότι «οι διασώσεις στην θάλασσα αποτελούν νομική και ηθική υποχρέωση, και οι συζητήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική δεν μπορούν να μετατραπούν σε εμπόδιο».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, 04:42