Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Στο Μιλάνο είναι έτοιμο το νοσοκομείο το οποίο στήθηκε σε 10 ημέρες. Ο Guido Bertolaso, πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, τον οποίο αγνόησε η κυβέρνηση Conte επειδή βρίσκεται κοντά στον Μπερλουσκόνι, αλλά ο οποίος κλήθηκε ως σύμβουλος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, ήταν ο επιβλέπων του συγκεκριμένου έργου, με αμοιβή μάλιστα το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ. Δυστυχώς όμως, όπως έγινε γνωστό αυτές τις μέρες, έχει μολυνθεί από τον Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χτισμένο στην περιοχή Fiera στο Μιλάνο, δεν αποτελεί ένα απλό νοσοκομείο, αλλά ένα νοσοκομείο εξαιρετικά εξοπλισμένο, έτσι ώστε το προσωπικό του να μπορεί να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσούν σοβαρά. Ωστόσο πώς είναι δυνατόν να χτίστηκε σε μόλις 10 ημέρες, αφού τέτοια έργα στην Ιταλία απαιτούν χρόνια;

Περισσότεροι από 1.200 δωρητές συνέβαλαν σ΄ αυτό, από τον συνταξιούχο που έδωσε 100 ευρώ μέχρι τον Silvio Berlusconi, ο οποίος πρόσφερε 10 εκατομμύρια. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 21 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία αναβαθμίζεται η δομή, που θα μπορεί να έχει 200 κλίνες εντατικής θεραπείας και στην οποία παράλληλα θα απασχολούνται πολλοί αναισθησιολόγοι, που θα φθάσουν τους 220, και περίπου 500 νοσηλευτές. Το έργο αυτό πρόκειται για ένα χαστούκι στην κυβέρνηση της Ρώμης.

Το Palazzo Chigi συνεχίζει τη διαμάχη με το Μιλάνο, ενώ γίνεται ο πρωταγωνιστής μιας ακόμα γκάφας. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ένας γονέας θα μπορέσει να κάνει μια βόλτα κάτω από το σπίτι με τον γιο του για να πάρουν αέρα. Όμως η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετους πολλούς δημάρχους κυρίως στα νότια, οι οποίοι ανησυχούν πως με αυτή την επικίνδυνη πρόταση υπάρχει περίπτωση να αποδυναμωθούν τα μέτρα της καραντίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, οι «διεθνείς σκιές» πάνω στην Ιταλία δεν σταματούν. Το Πεκίνο συνεχίζει την προσπάθειά του να φιλοξενήσει ιταλικά δεδομένα, προσφέροντας τη συνεργασία των νοσοκομείων στο i-cloud χάρη στη Huawei, η οποία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του υπουργού Εξωτερικών Luigi Di Maio. Την ίδια ώρα  κάποια κινεζικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρουν ότι ο ιός γεννήθηκε στην Ιταλία: μια επικίνδυνη παραπληροφόρηση που συνδέεται με το μυστήριο της αποστολής μασκών που έστειλε η Κίνα στην Ιταλία, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είχε καταβάλει τρεις φορές την κανονική τιμή.

Παράλληλα χθες η Γερμανία διέθεσε στην Ιταλία 30 κλίνες εντατικής θεραπείας, αξίας λίγων χιλιάδων ευρώ. Αλλά, από την άλλη, ανακοίνωσε, λόγω του κορωνοϊού, την υποβάθμιση των ιταλικών κρατικών ομολόγων σε σκουπίδια, κίνηση που δυνητικά βλάπτει την οικονομία.

Η Ρώμη αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει το έδαφός της σε επιδρομές λύκων και Σαρακηνών, όπως γινόταν πριν από πολλούς αιώνες.  Για τον λόγο αυτόν, το Quirinale ελπίζει ότι θα υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές στους μήνες αυτούς πριν από τη δημιουργία της κυβέρνησης του Draghi, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική ανασυγκρότηση της Ιταλίας.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης