Εν αναμονή πολιτικής λύσης παραμένουν οι 442 μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν σε δυο στρατιωτικά πλοία, νότια της Σικελίας. Οι διασωθέντες επιβιβάσθηκαν στην μονάδα της Frontex και της ιταλικής ακτοφυλακής, νωρίς σήμερα το πρωί, διότι το αλιευτικό με το οποίο είχαν σαλπάρει από την Λιβύη, κινδύνευε να βυθιστεί.

Σύμφωνα με ότι διαρρέει, αυτή την στιγμή, κατά την ιταλική κυβέρνηση υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να μπορέσει να συμφωνηθεί η κατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να τους δεχθεί, τελικά, η Μάλτα, να μεταφερθούν και πάλι πίσω στην Λιβύη, ή να ξεκινήσουν, στο μεταξύ, οι διαδικασίες ταυτοποίησης μέσα στα πλοία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν δεκτοί όλοι στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο μεταξύ, αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία τονίζει ότι «η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη, πλέον, να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι αυτή την στιγμή η συνολική προσέγγιση του ιταλού πρωθυπουργού ταυτίζεται με εκείνη του υπουργού εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, έστω και αν η Ρώμη φαίνεται να έχει επιλέξει πιο χαμηλούς τόνους απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης