Ιταλία: Άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση κάνναβης σε διατροφικά προϊόντα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, 09:09
Ιταλία: Άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση κάνναβης σε διατροφικά προϊόντα

Με ανάρτηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην Ιταλία γνωστοποιείται με τον πιο έγκυρο τρόπο ότι επιτρέπεται η χρήση καλλιεργούμενης και θεραπευτικής κάνναβης στα τρόφιμα.

Πλέον, οι Ιταλοί θα γνωρίζουν με σαφήνεια εάν και σε ποια ποσότητα θα περιέχεται η επιτρεπόμενη κάνναβη σε μία σειρά διατροφικά προϊόντα, όπως μπισκότα, αλμυρά ταράλι, ψωμί, αλεύρι, λάδι και μία σειρά άλλων προϊόντων που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πολλοί χρησιμοποιούν καλλιεργούμενη κάνναβη για παραγωγή τυριού ρικότα, τόφου και μίας βιολογικής μπίρας.

Με το διάταγμα αυτό για τον καθορισμό των ορίων της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, εξηγεί η συνομοσπονδία αγροτικών προϊόντων Coldiretti, «παρέχονται απαντήσεις σε εκατοντάδες αγροτοπαραγωγικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες».

Όπως επισημαίνει η ίδια συνομοσπονδία, «οι καλλιεργούμενες εκτάσεις THC στην Ιταλία έχουν δεκαπλασιασθεί την τελευταία 5ετία, περνώντας από τα 400 εκτάρια το 2013 στα σχεδόν 4.000 το 2018». Η ίδια πηγή εκτιμά πως μέχρι το 2040 τα εκτάρια που θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης θα ξεπερνούν τα 100.000, καθώς τα προϊόντα που την περιέχουν γνωρίζουν μεγάλη αγοραστική άνοδο.

Το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας καθορίζει πως το ανώτατο όριο του περιεχομένου THC και των επεξεργασιών της (αλεύρι κ.λπ.) θα είναι 2 mg ανά κιλό, ενώ για το λάδι από σπόρους κάνναβης 5 mg ανά κιλό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, 09:12