Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Ο δεξιός συνασπισμός του Ματέο Σαλβίνι δεν κατάφερε να αποσπάσει τελικά τα αποτελέσματα που ήλπιζε στις περιφερειακές εκλογές της Ιταλίας και δεν μπορεί να στριμώξει τον Κόντε  παρόλο που η Δεξιά ελέγχει καλά τις 15 από τις 20 περιφέρειες. Αυτή είναι η εικόνα έπειτα από τις εκλογές και το δημοψήφισμα για τη μείωση των βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας ξεκινήσουμε όμως  με το τελευταίο: η μάχη των Μ5s (Κίνημα Πέντε Αστέρων)  για τη μείωση των βουλευτών και των γερουσιαστών ήταν επιτυχής με το 69% που ψήφισε «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Τώρα όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στα τεχνικά θέματα για τον επανασχεδιασμό των εκλογών και για έναν νέο εκλογικό νόμο.

Η Αριστερά θέλει την απλή αναλογική, η οποία ευνοεί τον κατακερματισμό των κομμάτων και τη δύσκολη διακυβέρνηση, ενώ η Δεξιά ζητά την πλειοψηφία με ένα μεγάλο μπόνους ώστε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κι όλο αυτό παράλληλα με το γεγονός ότι με 375 λιγότερους στη Βουλή, η πραγματική επανάσταση θα έχει να κάνει και με τη μείωση των υπαλλήλων ( υπάλληλοι γραφείου,κα) οι οποίοι κερδίζουν περίπου 100.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόκληση για τις Περιφέρειες είναι το 3-3.  Δηλαδή Liguria,Veneto και Marche στην Κεντροδεξιά . Η Campania,η Puglia και η Toscana στην Κεντροαριστερά.

Το πολιτικό κόμμα  Fratelli d’Italia, συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του και κατακτά την περιφέρεια  Marche αλλά χάνει τον αγώνα στην Απουλία. Το πρωτάθλημα κερδίζει ακόμα η Lega στο Βένετο με τον Λούκα Ζάια ο οποίος βρίσκεται στο 70%. Όσον αφορά στο κόμμα  Forza Italia βρίσκεται στα χαμηλότερά του ποσοστά από την ίδρυσή του. Την ίδια ώρα ο Renzi, ενώ από τη μία υποστήριξε τη νίκη του De Luca στην Campania και του Giani στην Τοσκάνη,  ρίσκαρε πολύ  στην Απουλία παρουσιάζοντας τον δικό του υποψήφιο (Scalfarotto) εναντίον του Emiliano.

Ποια η κατάσταση λοιπόν της κυβέρνησης Κόντε ;  Αναμφίβολα σταθεροποιήθηκε, καθώς η επιδίωξη του Salvini ότι θα νικήσει σε όλες τις αναμετρήσεις δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο νικητής τώρα είναι ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Nicola Zingaretti, ο οποίος  θα ανοίξει το παιχνίδι για ανασχηματισμό της κυβέρνησης με ένα Κίνημα Πέντε Αστέρων να συνεχίζει να χάνει ποσοστά την ίδια ώρα που η πανδημία όπως φαίνεται βοήθησε πολύ τους  νέους Περιφερειάρχες.  Όπως δείχνει η κατάσταση λοιπόν, τώρα  και σύμφωνα με αυτά τα οποία δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, ο Zingaretti και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν μεγάλη ισχύ.

Η κυβέρνηση επομένως θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τη φυσική της λήξη, αλλά το κρίσιμο θέμα αφορά στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να διαχειρίζεται τα δισεκατομμύρια ανάκαμψης που προέρχονται από τις Βρυξέλλες: θα ήταν σκόπιμο λοιπόν να υπάρχει μια ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους επαγγελματίες, από στιγμή που διακυβεύεται η οικονομική επιβίωση της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης