Το κόμμα που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Forza Italia, αλλάζει σελίδα και ο ιστορικός του ηγέτης αποφάσισε να μην καθορίζει τη λειτουργία του από το Α ως το Ω. Η χθεσινή απόφασή του να ορίσει τους Μάρα Καρφάνια και Τζοβάνι Τότι ως νέους συντονιστές που θα διαχειρισθούν την πορεία του κόμματος έως το επόμενο συνέδριό του, ίσως στα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να θεωρηθεί μία πολιτική κίνηση για να κρατήσει ενωμένο το κόμμα, που τον τελευταίο καιρό έδειχνε σημάδια κεντρόφυγων τάσεων στο εσωτερικό του και βίωνε μία μεγάλη αιμορραγία ψήφων στις εκλογές.

Με βάση την απόφαση του Μπερλουσκόνι θα ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις «στη βάση της παράταξης, για να καταστρωθούν οι κανόνες βάσει των οποίων θα οργανωθεί και θα διεξαχθεί το συνέδριο, ίσως και οι εσωκομματικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποβοηθητικά, στους δύο κεντρικούς συντονιστές της Forza Italia θα προστεθούν και οι Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή Μαριαστέλα Τζελμίνι και τη Γερουσία Άνα Μαρία Μπερνίνι, έτσι ώστε να δοθεί η εικόνα της συμβολής «όλου του κόμματος» και όχι μόνον των δύο συντονιστών, εγνωσμένων «ανταρτών», που με τη δραστηριότητά τους ο Τότι στα όρια της διάσπασης, η Καρφάνια με την εκ των ένδον αντίδρασή της είχαν φέρει το κόμμα σε πλήρη ακινησία.

Η Καρφάνια ανακοίνωσε αμέσως μετά πως ευχαριστεί τον Μπερλουσκόνι για την «εμπιστοσύνη» που έδειξε στο πρόσωπό της και υποστήριξε πως «ουδέποτε έλαβε αποστάσεις» από το κόμμα, το οποίο όμως κατ’ αυτήν θα πρέπει να αλλάξει.

Ο Τότι δήλωσε από την πλευρά του πως «η επανάσταση δεν γίνεται με μία συντονιστική επιτροπή» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί το «περιεχόμενο», να υπάρξουν σύντομοι χρόνοι και «ανοικτό συνέδριο και εσωκομματικές εκλογές». Εξέφρασε πάντως την ευαρέσκειά του, τονίζοντας πως «είναι μία ιστορική ημέρα. Θα πρέπει να εργασθούμε, να ιδρώσουμε, αλλά τελικά, με προεξάρχοντα τον Μπερλουσκόνι, όλοι έχουν κατανοήσει πως χρειάζεται μία στροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης