Εν μέσω κορωνοϊου στην Ιταλία, οι ασθενείς οι οποίοι δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα θα μπορούν σύντομα να φροντίζουν το εαυτό τους από το σπίτι με συγκεκριμένες εγκεκριμένες θεραπείες που περιλαμβάνουν διάφορα φάρμακα. Την επιλογή αυτή, έδωσε ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων κυρίως όσον αφορά στη χρήση φαρμάκων για την ελονοσία, αλλά και εκείνων που χρησιμοποιούνται κατά του aids. Για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει βέβαια ο ασθενής από το σπίτι θα χρειάζεται τη συνταγή από τον οικογενειακό του ιατρό. 

Η απόφαση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων  που εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε αφορά στα φάρμακα  χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη αλλά και στα αντιικά που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, lopinavir,ritonavir, danuravir , cobicistat, darunavir, ritonavir  και όπως αναφέρεται «εγκρίνεται η θεραπεία, ακόμη και στο σπίτι, ασθενών με μόλυνση από SARS-CoV2».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων

Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς  θεραπείας για τον Covid-19 πολλά φάρμακα μέχρι στιγμής που έχουν δοκιμαστεί φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικά αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί. 

Για παράδειγμα,  τα αντιικά φάρμακα κατά του AIDS σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κλινικές, δείχνουν κάποια αποτελεσματικότητα σε μολυσμένους ασθενείς, εάν χρησιμοποιούνται στα πρώιμα στάδια, αλλά και σε ασθενείς με μικρότερο κίνδυνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν βεβαίως κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά στα φάρμακα κατά της ελονοσίας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, Nicola Magrini, ο οποίος αναφέρεται σε πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις παρενέργειες και ως εκ τούτου όπως αναφέρει «απαιτείται περισσότερη προσοχή όσον αφορά στη μαζική χρήση». 

Τα φάρμακα αυτά  μέχρι στιγμής διανέμονται από φαρμακεία των νοσοκομείων, και η συνταγογράφησή τους  είναι υποχρεωτικό να διαβιβάζεται αμέσως σε ένα κεντρικό σύστημα ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα που αφορούν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για κορωνοϊό. 

Όμως, όπως ανέφερε ο Nicola Magrini τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το πράσινο φως έτσι ώστε να μπορούν να τα συνταγογραφούν και οι οικογενειακοί ιατροί 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης