Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και οι γνωστοί –άγνωστοι ισλαμιστές –εθνικιστές που συγκεντρώνονται κάθε βράδυ έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με πρόσχημα τη συλλογική προσευχή, εισέβαλαν στον Ναό προκειμένου να επιβάλουν στο εσωτερικό πια της εκκλησίας την παρουσία τους. Ως δικαιολογία για την ενέργειά τους ισχυρίστηκαν πως η συγκέντρωσή τους αποτελεί διαμαρτυρία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. 

Το συμβάν μετέδωσε το CNNturk που ανάρτησε κι ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οι «πιστοί» να εισβάλουν και στη συνέχεια να παρατηρείται μια κινητικότητα προφανώς διότι κάποιος τους κυνήγησε. Ωστόσο το CNN μετέδωσε πως η παραδοσιακή προσευχή ολοκληρώθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας. Ως γνωστών η Αγία Σοφία είναι μουσείο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με απόφαση του καθεστώτος Κεμάλ Ατατούρκ και προστατεύεται από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  
Τα τελευταία δύο χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν έχει χαλαρώσει πολύ την περιφρούρηση του Ναού της Αγίας Σοφίας ενώ αρκετές φορές την τελευταία περίοδο γνωστοί ιμάμηδες, σε μια περίπτωση και εισαγόμενοι από τη Σαουδική Αραβία, ανάγνωσαν εντός της εκκλησίας Σούρες του κορανίου.
Στο παραπάνω βίντεο ακούγεται μια φωνή, η οποία ανήκει στον φύλακα-αστυνομικό που είναι υποχρεωμένος να εμποδίζει το πλήθος να εισέλθει στην Αγία Σοφία. Θα ανέμενε κανείς πως ο φύλακας αυτός θα κυνηγούσε τους εισβολείς. Κι όμως όχι. Ο εντεταλμένος φύλακας κυνηγά τον φωτογράφο, ο οποίος έσπευσε να μαγνητοσκοπήσει τη σκηνή της εισβολής των «πιστών» στην Αγία Σοφία. Ο ίδιος φύλακας ακούγεται να φωνάζει στον φωτογράφο … απαγορεύεται…απαγορεύεται, πρόσταγμα που δεν το χρησιμοποίησε κατά την είσοδο των εισβολέων.

Οι πάντες θυμούνται, γιατί είναι πολύ πρόσφατο, την αιχμηρή παρατήρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον πρόεδρο της Τουρκίας πως, αν και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ανακαινίζονται μια σειρά από οθωμανικά μνημεία μεταξύ των οποίων και το Τζαμί στο Μοναστηράκι, δεν πέρασε από το μυαλό κανενός αρμόδιου προσώπου ή φορέα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα οθωμανικά μνημεία- τόποι λατρείας για εκδηλώσεις με θρησκευτικό περιεχόμενο άλλου θρησκευτικού δόγματος. Μόλις 48ώρες μετά πραγματοποιήθηκε η εισβολή των «πιστών» στην Αγία Σοφία χωρίς να αιφνιδιαστεί κανένας αφού, όπως επισημάνθηκε και στην αρχή του ρεπορτάζ, κάθε βράδυ συρρέουν γύρω από την Αγία Σοφία, πλήθη ισλαμιστών – εθνικιστών προκειμένου να …προσευχηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης