Στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. βρίσκεται η Aung San Suu Kyi σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα της συνεχίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα της επιτρέψει να βγει από τη διεθνή απομόνωση.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια και βουλευτής της Μιανμάρ ταξιδεύει για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, έχοντας παραμείνει σε κατ’ οίκoν περιορισμό για περισσότερα από 20 χρόνια. Η κατάφορη καταπίεση για δεκαετίες των ατομικών ελευθεριών στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας από το στρατιωτικό καθεστώς είχε οδηγήσει τη Δύση να επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μιανμάρ, οι οποίες άρχισαν σταδιακά να αίρονται μέσα στο 2011 όταν και η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου, Thein Sein, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ζωή, τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων
7 Νοε 2010: Πρώτες εκλογές μετά από 20 χρόνια
13 Νοε 2010: Τερματίζεται ο κατ’ οίκoν περιορισμός της Aung San Suu Kyi
30 Μαρ 2011: Μεταβίβαση της εξουσίας στην τωρινή κυβέρνηση από τους στρατιωτικούς
19 Αυγ 2011: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης διάσημη ακτιβίστρια συναντά τον πρόεδρο της χώρας, Thein Sein
12 Οκτ 2011: Απελευθερώνονται περισσότεροι από 200 κρατούμενοι
12 Οκτ 2011: Νέα εργατική νομοθεσία επιτρέπει τις συγκεντρώσεις
23 Δεκ 2011: Το NLD νομιμοποιείται
13 Ιαν 2012: Μαζικές απελευθερώσεις πολιτικών αντιφρονούντων
1 Απριλίου 2012: Διεξαγωγή συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών – Εκλογή Aung San Suu Kyi
30 Μαΐου: Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για την επικεφαλής του NLD μετά από 23 χρόνια
14 Ιουνίου 2012: Έναρξη ευρωπαϊκής περιοδείας της διάσημης ακτιβίστριας

Η Aung San Suu Kyi είχε ταξιδέψει τον περασμένο Ιούνιο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ελβετία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Βρετανία και Γαλλία όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής (François Hollande, David Cameron) και της κοινωνικής ζωής (Bono).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια παραμονής της στις Η.Π.Α. η Aung San Suu Kyi θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, ενώ θα λάβει μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου, της ύψιστης τιμής για Αμερικανό πολίτη. Παράλληλα, θα έχει επαφές με ακτιβιστικές οργανώσεις καθώς και με ομάδες οικονομικών μεταναστών από τη Μιανμάρ που ζουν και εργάζονται πλέον στις Η.Π.Α., με κυριότερη αυτή στην πολιτεία της Ιντιάνα.

Το ταξίδι της στις Η.Π.Α. θα διαρκέσει δύο εβδομάδες με μια σειρά από ομιλίες της να είναι προγραμματισμένες να δοθούν σε σημαντικά εκπαιδευτικά και πολιτικά κέντρα, βασικό θέμα των οποίων αναμένεται να είναι η έκκληση για συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στην προσπάθεια που γίνεται για «αλλαγή σελίδας» στη Μιανμάρ.

Εξαιρετικό το κλίμα στη συνάντηση με τη Hillary Clinton

Η  Aung San Suu Kyi έφθασε στις Η.Π.Α. τη Δευτέρα και μια ημέρα μετά, την Τρίτη, συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Hillary Clinton, με τις μεταξύ τους συζητήσεις να διεξάγονται μέσα σε εγκάρδιο κλίμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε ταξιδέψει στη Μιανμάρ, όπου και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD). Όπως και τότε, έτσι και τώρα κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς (το οποίο ελέγχει επίσημα το 25% των εδρών στη Βουλή -και ανεπίσημα πάνω από το 70%-) να μην εμποδίσει την «πορεία της χώρας προς τη Δημοκρατία».

«Ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να επιστρέψει η ειρήνη και η ομόνοια στη χώρα. Πρέπει να γιατρευτούν οι πληγές του παρελθόντος και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν φυλακισμένοι ενώ οι θρησκευτικές συγκρούσεις συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις που εμποδίζουν την πορεία προς την εθνική συμφιλίωση και τη σταθερότητα. Υπάρχουν δυνάμεις που αν τους δοθεί το βήμα θα οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση αυτή την προσπάθεια», σημείωσε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι Η.Π.Α. θα σταθούν δίπλα στις «υγιείς» δυνάμεις, αρκεί να διαπιστώνουν ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της η Aung San Suu Kyi ζήτησε την περαιτέρω «χαλάρωση» των οικονομικών κυρώσεων, προκειμένου η Μιανμάρ να μπορέσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Thein Sein, θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στις Η.Π.Α., ύστερα από την ολοκλήρωση επίσημου ταξιδιού του στην Κίνα, όπου και θα έχει επαφές με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους κυρίως για εμπορικές και οικονομικές συζητήσεις.

Δείτε το video…

«Η Μιανμάρ αλλάζει»

Νωρίτερα, η εμβληματική μορφή της Αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ έδωσε το παρών σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν της από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η επικεφαλής του NLD ανέφερε ότι «η Μιανμάρ ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο», προσθέτοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να σταματήσουν να υφίστανται ύστερα από τη θεαματική βελτίωση στις διπλωματικές σχέσεις με τις Η.Π.Α..

«Είμαι σταθερά υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων καθώς πιστεύω ότι ο λαός μας μπορεί ν’ αναλάβει την ευθύνη για το πεπρωμένο του», εξήγησε.

Πριν την παρουσία της στο Ινστιτούτο, η Aung San Suu Kyi είχε επισκεφτεί τον ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Free Asia» (RFA), όπου μίλησε για τις πρόσφατες διαμάχες ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας και των Βουδιστών στο κρατίδιο Ραχίν, κοντά στα σύνορα με τον Μπαγκλαντές.

Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν τον περασμένο Ιούνιο (με επίκεντρο την πόλη Σίττουε) είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι να εκτοπιστούν. «Η απέχθεια και ο φόβος είναι δύο συναισθήματα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Πρέπει να απομακρύνουμε τις ρίζες του μίσους και για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τα ζητήματα που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς και να νιώθουν ότι απειλούνται», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξής της στο RFA.

Ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο κρατίδιο, την ίδια στιγμή που ο Ο.Η.Ε. έχει χαρακτηρίσει τους Ροχίνγκιας ως μια από τις πλέον απειλούμενες μειονότητες παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Έρευνα για τις θρησκευτικές συγκρούσεις στο Ραχίν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012, 05:18
Τον Σεπτέμβριο στις Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012, 09:06

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης