Γεγονός είναι πλέον η πρώτη επιστροφή ακινήτου από το τουρκικό Δημόσιο σε ελληνικό ίδρυμα. Με τον τίτλο «Ο πρώτος τίτλος ιδιοκτησίας», η εφημερίδα «Radikal» κάνει αναφορά στο θέμα της επιστροφής των παράνομα κατασχεμένων από την Τουρκία ακινήτων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το τουρκικό Δημόσιο επέστρεψε το πρώτο ακίνητο που είχε κατασχέσει, αυτό του σχολείου του Γαλατά. Η πρόεδρος της κοινότητας του Γαλατά παρουσιάστηκε στο κτηματολόγιο και παρέλαβε επισήμως από το υποθηκοφυλακείο της πόλης τον τίτλο ιδιοκτησίας έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες με το τουρκικό Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο σχολείο πριν από 23 χρόνια είχε περάσει στα χέρια του τουρκικού Δημοσίου.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως θα επιστρέψει όλα τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί παράνομα από το Δημόσιο της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβεβαιώσεις έχει δώσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη διεκδικούν περίπου 1.000 ακίνητα, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί παράνομα στην ιδιοκτησία της υπηρεσίας των Βακουφίων της Άγκυρας. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα της δικαίωσης.

Το σχολείο του Γαλατά στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα και πιο επιβλητικά κτήρια της Πόλης.

Μέχρι και πριν από τέσσερα χρόνια λειτουργούσε νηπιαγωγείο. Άγνωστο παραμένει ποιος ήταν ο πρώτος ιδρυτής και ιδιοκτήτης αυτού του κτηρίου που χτίστηκε το 1885. Το 1903 -χρονιά ορόσημο – τίθεται ο στόχος για την ίδρυση ενός ιδιωτικού και αυτόνομου σχολείου.

Η πιο παλιά άδεια εργασίας που βρέθηκε στα αρχεία του σχολείου χρονολογείται στις 26.03.1926, ενώ νέα άδεια λειτουργίας δόθηκε το 2000. Μέχρι το 1935 ήταν μόνο αρρένων, ενώ από τότε και μετά αρχίζει να λειτουργεί ως μικτό σχολείο.

Έως και το 1949, ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου παραμένει ίδιος.

Από το 1970 και μετά, ο αριθμός των μαθητών μειώνεται σταδιακά έως το 1985, οπότε για μία δεκαετία το σχολείο θα παραμείνει χωρίς μαθητές.

Από το 1996-1997, το σχολείο αρχίζει να ανακαινίζεται και ανοίγει ξανά. Από το 2000 έως και πριν από τέσσερα χρόνια λειτουργούσε μόνο το νηπιαγωγείο.

Σήμερα το σχολείο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης