Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι αντάρτες με τις ΗΠΑ, στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν μέχρι τον Αύγουστο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορική συμφωνία που βάζει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα από τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν “Αλλάχ Άκμπαρ” (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Ο Τραμπ χαιρετίζει τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια με την οποία θα τερματιστεί ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος της Αμερικής και θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Αμερικανοί στρατιώτες.

«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε επιτέλους τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω» ανέφερε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συμφωνία που υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα.

Δεσμεύτηκαν να μάχονται το Ισλαμικό Κράτος

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσε τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» ότι θα διακόψουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα και θα συνεχίσουν να μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν σε αυτήν τη συμφωνία αφού παραδέχτηκαν ότι ήταν ανέφικτη μια στρατιωτική νίκη τους στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία όμως «δεν θα σημαίνει τίποτα» αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων, συνέχισε.

Ο Πομπέο κάλεσε επίσης τους Ταλιμπάν να ενστερνιστούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά το 2001 και να ξεκινήσουν συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

«Οι Ταλιμπάν επιθυμούν ένα ισλαμικό κράτος»

Ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι το κίνημά του δεσμεύεται από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι επιθυμεί ένα “ισλαμικό καθεστώς” για το Αφγανιστάν. Για τον λόγο αυτό, ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ κάλεσε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού συστήματος.

Ο Μπαράνταρ είπε επίσης ότι ελπίζει πως χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Κίνα και η Ρωσία θα συμμετάσχουν στο μέλλον στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη στήριξή τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και τους διοικητές της αποστολής Resolute Support, ο Γάνι σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να μελετηθούν ορισμένα σημεία στη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Όπως είπε, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με τους Ταλιμπάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης