Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έκρινε το Σάββατο ότι ο διχασμός των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στο ζήτημα των νέων κυρώσεων που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στη χώρα του αποτελεί μια «σπάνια, ιστορική νίκη» για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Ροχανί έκανε αυτή την δήλωση απευθυνόμενος στο ιρανικό κοινοβούλιο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε σε τέσσερις νέους υπουργούς που ονόμασε πρόσφατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν τον Μάιο από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέφεραν σε ισχύ ένα πρώτο κύμα οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης τον Αύγουστο. Ένα δεύτερο κύμα θα ακολουθήσει την 5η Νοεμβρίου.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και η Κίνα και η Ρωσία, λένε ότι θέλουν να περισωθεί η συμφωνία της Βιένης που είχε συναφθεί το 2015 και συνεργάζονται με το Ιράν ώστε να καταστεί δυνατό να συνεχίσει να απολαύει τα οικονομικά της οφέλη.

«Αν, πριν από έναν χρόνο, λέγαμε ότι (…) η Ευρώπη θα έστεκε στο πλευρό του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ, η μεγάλη πλειοψηφία εξ ημών (…) θα το θεωρούσε αυτό αγνό οπτιμισμό», δήλωσε ο Ροχανί ενώπιον του ιρανικού κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολιτική νίκη του Ιράν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών είναι μια σπάνια ιστορική νίκη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ομιλία του, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ο Ροχανί και η κυβέρνησή του δέχονται αυξανόμενη πίεση από μέλη του κοινοβουλίου, τα οποία επικρίνουν το πώς αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση που βιώνει το Ιράν.

«Έχουμε όλοι συναίσθηση του ότι ο λαός υποφέρει και πιέζεται. Η ζωή του κόσμου (…) είναι πολύ δύσκολη», αναγνώρισε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Ροχανί διαβεβαίωσε ότι το Ιράν έχει επαρκή αποθέματα ειδών πρώτης ανάγκης για να αντέξει την καταιγίδα, την ώρα που το ιρανικό ριάλ έχει καταρρεύσει έναντι του αμερικανικού δολαρίου και ο τομέας του πετρελαίου ήδη δοκιμάζεται καθώς πλησιάζει η επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

«Δεν μπορούμε να πούμε στον λαό μας ότι εξαιτίας της αμερικανικής πίεσης, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτή η απάντηση είναι απαράδεκτη. Δεν μπορούμε να (του) πούμε ότι εξαιτίας του ότι συναντάμε δυσκολίες να διαθέσουμε το πετρέλαιό μας, είμαστε ανίκανοι να κάνουμε διαχείριση», επέμεινε ο Ιρανός πρόεδρος.

Η ολομέλεια του σώματος έδωσε, μετά την ομιλία του προέδρου, ψήφο εμπιστοσύνης στα τέσσερα νέα στελέχη της κυβέρνησης: τον Φαρχάντ Ντεζπασάντ, νέο υπουργό Οικονομίας· τον Μοχάμαντ Ισλαμί, νέο υπουργό Μεταφορών· τον Ρεζά Ραχμανί, νέο υπουργό Βιομηχανίας· και τον Μοχαμάντ Σαριατμανταρί, νέο υπουργό Εργασίας.

Οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας αποπέμφθηκαν τον Αύγουστο, έπειτα από την ψήφο δυσπιστίας των μελών του κοινοβουλίου. Οι παραιτήσεις των υπουργών Βιομηχανίας και Μεταφορών έγιναν δεκτές από τον Ροχανί την 20ή Οκτωβρίου.

Ο Σαριατμανταρί, στον οποίο είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανίας, παραιτήθηκε, αλλά ο πρόεδρος τον κράτησε στην κυβέρνηση, αναθέτοντάς του νέο υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης