Ιστορική απόφαση για τις γυναίκες της Αργεντινής

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012, 09:08
Ιστορική απόφαση για τις γυναίκες της Αργεντινής
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής αποφάσισε ότι τα θύματα βιασμού που κάνουν έκτρωση δεν θα αντιμετωπίζουν στο εξής ποινική δίωξη.

Μέχρι σήμερα, η νομοθεσία της Αργεντινής προέβλεπε ότι η διακοπή κύησης επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της μέλλουσας μητέρας ή εάν η γυναίκα αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήρθε μετά την επικύρωση της ετυμηγορίας κατώτερου δικαστηρίου να επιτρέψει σε 15χρονη, την οποία βίαζε επί σειρά ετών ο πατριός της, να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του δικαστηρίου της νότιας επαρχίας Chubut να καταλήξει σε απόφαση. Όταν δικαιώθηκε τελικά η 15χρονη, διήνυε ήδη την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Αργεντινή γίνονται 500.000 παράνομες εκτρώσεις, ενώ, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, χιλιάδες γυναίκες -κυρίως νεαρής ηλικίας- διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, καθώς τερματίζουν την ανεπιθύμητη κύησή τους συχνά κάτω από άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το πιο ισχυρό νομοθετικό σώμα της Αργεντινής και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση στις αποφάσεις που εκδίδει, ωστόσο δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση των συγκεκριμένων αμβλώσεων θα πρέπει να συζητηθεί στο Κογκρέσο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012, 09:16