Η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας, και η αστυνομία ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τη σύλληψη τριών Παλαιστινίων τους οποίους βαρύνουν υποψίες για τη δολοφονία τον Αύγουστο μιας Ισραηλινής έφηβης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Βόμβα που εξερράγη την 23η Αυγούστου σε μια πηγή νερού κοντά στον εβραϊκό οικισμό Ντόλεβ, βορειοδυτικά της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στοίχισε τη ζωή στη Ρίνα Σνερμπ, 17 ετών, ενώ τραυμάτισε τον 46χρονο πατέρα και τον 19χρονο αδελφό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.

Σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους που δημοσιοποίησαν χθες, η αστυνομία και η Σιν Μπετ έκαναν λόγο περί σύλληψης τριών Παλαιστινίων, «κατοίκων της περιοχής της Ραμάλας» και «ενεργών στους κόλπους του Λαϊκού Μετώπου» για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ).

Το ΛΜΑΠ, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της Ε.Ε., ιστορικά θεωρείται ακροαριστερό. Είχε κάνει αρκετές αεροπειρατείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τη δεκαετία του 1970, ωστόσο θεωρείται πως έχει απολέσει μεγάλο μέρος της δύναμής του τα τελευταία χρόνια στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της Σιν Μπετ, του στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας, οι δράστες της επίθεσης της 23ης Αυγούστου βρέθηκαν και συνελήφθησαν», αναφέρουν οι ανακοινώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στις ανακοινώσεις δίνονται οι ταυτότητες τριών μελών του ΛΜΑΠ και ενός τέταρτου Παλαιστινίου, ηλικίας 21 ετών, που φέρεται επίσης να ενέχεται στην επίθεση και είναι μέλος της οργάνωσης νεολαίας του Μετώπου στο πανεπιστήμιο Μπιρ Τσάιτ, κοντά στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, «ο πυρήνας» αυτός προετοιμαζόταν να κάνει «κι άλλες επιθέσεις όταν συνελήφθη, κυρίως επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και απαγωγές».

Στη δική της ανακοίνωση, η αστυνομία αναφέρει ότι οι συλλήψεις έγιναν «πριν από πολλές εβδομάδες», χωρίς να αποκαλύπτει την ακριβή ημερομηνία.

Ο στρατός είχε κάνει λόγο στα τέλη του Αυγούστου περί σύλληψης Παλαιστινίων υπόπτων κατά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε μετά τη βομβιστική επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή της έφηβης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δεν είχε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής του «πυρήνα», 44 ετών, έχει συλληφθεί αρκετές φορές λόγω «τρομοκρατικής» δράσης στο παρελθόν, κατά τη Σιν Μπετ. Φέρεται να έφτιαξε τη βόμβα και να την πυροδότησε όταν είδε την οικογένεια, κατά την υπηρεσία. Φέρεται επίσης να συμμετείχε στην προετοιμασία επιθέσεων κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντας, της παλαιστινιακής εξέγερσης που ξέσπασε το 2000 και διήρκεσε ως το 2005· καταζητείτο για αρκετά χρόνια.

Πάνω από 600.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα — στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ — και η συνύπαρξη σημαδεύεται συχνά από συγκρούσεις.

Μερικές ημέρες μετά την επίθεση κοντά στον οικισμό Ντόλεβ, ο ισραηλινός δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει την ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών μονάδων σε αυτόν.

Το Ισραήλ κυρίευσε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα εδάφη αυτά για το μελλοντικά ανεξάρτητο Κράτος που οραματίζονται, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης