Ισραήλ: Σε κοινωφελή εργασία καταδικάστηκε στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 15χρονο Παλαιστίνιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 21:00
Ισραήλ: Σε κοινωφελή εργασία καταδικάστηκε στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 15χρονο Παλαιστίνιο

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία 30 ημερών επειδή πυροβόλησε, χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, έναν «Παλαιστίνιο ταραξία» στα σύνορα με τη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας βίαιης διαδήλωσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον στρατό.

Ο Οτμάν Ράμι Χάλες, 15 ετών, σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά στα ανατολικά της πόλης της Γάζας στις 13 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του εφήβου. Η έρευνα αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης «πυροβόλησε εναντίον ενός Παλαιστίνιου ταραξία που σκαρφάλωνε στον φράχτη ασφαλείας» χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την αναγκαία έγκριση των ανωτέρων του. Ο στρατιώτης κρίθηκε ένοχος ότι «έθεσε σε κίνδυνο» τον Παλαιστίνιο αλλά δεν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατό του επειδή ο στρατός δεν ήταν σε θέση να εξάγει σαφές συμπέρασμα, αν τα πυρά αυτά προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου.

Ο στρατιώτης υποβιβάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 ημέρες κοινωφελούς εργασίας και σε άλλες 60 ημέρες με αναστολή.

Τουλάχιστον 311 Παλαιστίνιοι και οκτώ Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2018, όταν ξεκίνησε το κίνημα εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 21:28