Ένοχος για υπόθεση διαφθοράς κρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών χωρίς αναστολή. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην επικεφαλής ισραηλινής κυβέρνησης, που θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Εχούντ Όλμερτ, πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2014 -για δύο κατηγορίες διαφθοράς- σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή. Το ανώτατο δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις σε μια από τις υποθέσεις δωροδοκίας, απαλλάσσοντας τον κατηγορούμενο από τη μια κατηγορία, ενώ μείωσε σε φυλάκιση 18 μηνών την ποινή του στη δεύτερη κατηγορία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Kol Yisrael». 

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν στην εμπλοκή του σε μεγάλη κτηματομεσιτική συμφωνία, ενώ ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, την περίοδο 1992-2003. Τον Μάρτιο του 2014, ο Όλμερτ είχε κριθεί ένοχος δύο κατηγοριών για διαφθορά σε σχέση με το μεγάλο οικιστικό σχέδιο «Holyland» στην πόλη. Κατηγορείτο ότι διευκόλυνε τους κατασκευαστές του οικιστικού σχεδίου να παρακάμψουν νομικά εμπόδια, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δωροδοκίες. Μετά την καταδίκη του σε έξι χρόνια φυλάκιση, ο Όλμερτ είχε δεσμευτεί να εφεσιβάλει την απόφαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης