Εν μέσω της κλιμακούμενης λαϊκής οργής για τους χειρισμούς του στην κρίση του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα σχέδιο για κρατικές επιχορηγήσεις σε όλους τους Ισραηλινούς.

Οι επικριτές θεωρούν αυτό το πακέτο οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων σέκελ (1,54 δισεκατομμύρια ευρώ) ως μια προσπάθεια τόνωσης της δημοτικότητας του βετεράνου ηγέτη πριν από μια ευρέως αναμενόμενη σειρά νέων lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληρωμές θα κυμαίνονται μεταξύ 750 σέκελ (191 ευρώ) για κάθε άτομο έως και 3.000 σέκελ (767 ευρώ) για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, δήλωσε ο Νετανιάχου σε ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Στην πέμπτη θητεία του, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο διάγγελμά του τόνισε ότι «πράττει τα μέγιστα» για να αποφύγει ένα νέο πανεθνικό lockdown και αρνήθηκε ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους προκάλεσαν το νέο πακέτο βοήθειας.

«Γιατί δίνουμε αυτά τα χρήματα; Πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας την κυβέρνηση συνασπισμού του να εγκρίνει την καταβολή του οικονομικού βοηθήματος. «Αυτά τα χρήματα θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την απασχόληση», υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση άνοιξε ξανά σχολεία και πολλές επιχειρήσεις τον Μάιο, αίροντας μέτρα απαγόρευσης που είχαν επιπεδοποιήσει την καμπύλη μετάδοσης της νόσου. Με τα νέα κρούσματα του COVID-19 να ξεπερνούν τα 1.000 ημερησίως, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας τόνισαν πως η κυβέρνηση προέβη σε βιαστικές κινήσεις.

Με την ανεργία στο ποσοστό ρεκόρ του 21%, χιλιάδες Ισραηλινοί ζητώντας μέτρα οικονομικής ανακούφισης διαδήλωσαν εναντίον του Νετανιάχου το Σάββατο στο Τελ Αβίβ. Στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού ενάντια σε χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά του πρωθυπουργού έξω από το σπίτι του.

Μια δημοσκόπηση του αμερόληπτου Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ την Τρίτη διαπίστωνε ότι μόλις το 29,5% των Ισραηλινών εμπιστεύεται τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης από τον Νετανιάχου.

Την προηγούμενη Πέμπτη ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για αυτοαπασχολούμενους, επιπροσθέτως πληρωμών συνολικού ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε προηγουμένως δεσμευτεί να χορηγήσει το κράτος.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων, έχει καταγράψει σχεδόν 44.000 κρούσματα κορωνοϊού και 376 θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης