Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπονόησε ότι πιθανόν υπήρξε εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του σε επιθέσεις εναντίον οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στο έδαφος του Ιράκ.

Μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε μια αποθήκη όπλων και σε βάσεις που ανήκουν στη συμμαχία Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Χασντ ας Σαάμπι), στην οποία ανήκουν παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ. Οι οργανώσεις κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσόφωνο ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 9, ο Νετανιάχου, ερωτηθείς εάν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα επιχειρούσαν εναντίον ιρανικών στόχων στο Ιράκ εάν απαιτείτο, απάντησε:

«Επιχειρούμε – όχι μόνο εάν χρειάζεται, επιχειρούμε σε πολλές περιοχές εναντίον ενός Κράτους που θέλει να μας εξολοθρεύσει. Φυσικά έχω δώσει το ελεύθερο στους αξιωματικούς και την οδηγία να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να ματαιώσουν τα σχέδια του Ιράν».

Ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε πάντως ονομαστικά στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν παραδεχθεί πως έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, πολλά από αυτά εναντίον ιρανικών στόχων, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού έχουν πει επανειλημμένα πως δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να αποκτήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια και να προμηθεύει προηγμένα όπλα σε οργανώσεις με τις οποίες έχει σχέσεις στην περιοχή, ειδικά τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το σημερινό Ιράκ, κατά την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς έχει βασικό σύμμαχο το Ιράν αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια. Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει αναφερθεί στις εκρήξεις στις βάσεις των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης παρότι αναφέρθηκε σε εμπλοκή του σε αυτές η εφημερίδα The New York Times.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις. Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που συνεχίζει να βρίσκεται στο Ιράκ και δρα εναντίον των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απέρριψε οποιαδήποτε σχέση του με τις εκρήξεις.

Καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη δεν σταματά να αυξάνεται, το Ιράκ βρίσκεται σε ολοένα πιο δύσκολη θέση.

Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι διέταξε την περασμένη εβδομάδα όλες οι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών του στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων να μεταφερθούν εκτός των αστικών κέντρων.

Παράλληλα, ακύρωσε τις ειδικές άδειες πτήσεων που είχαν δοθεί σε ιρακινά και ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι έξοδοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών των μαχητικών του διεθνούς συνασπισμού που δρα εναντίον του ΙΚ, πρέπει να εγκρίνονται από τις υπηρεσίες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης