Ισραήλ: Ο Λίμπερμαν διαλύει τη συμμαχία με τον Νετανιάχου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014, 07:00
Ισραήλ: Ο Λίμπερμαν διαλύει τη συμμαχία με τον Νετανιάχου
Ο υπερεθνικιστής ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε πως διαλύει την πολιτική συμμαχία του με το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να αποχωρεί από την κυβέρνηση.

«Δεν είναι πλέον μυστικό ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες που δεν επιτρέπουν πλέον μια κοινή δουλειά (με το Λικούντ). Χωρίζουμε και θα δημιουργήσουμε μια χωριστή πτέρυγα», ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο κοινοβούλιο ο «ιέραξ» Λίμπερμαν, ο οποίος έχει επικρίνει τον Νετανιάχου κυρίως για την απροθυμία του να διατάξει μια μαζική στρατιωτική εισβολή στη Γάζα.

Το κόμμα του Λίμπερμαν, το «Ισραήλ Μπεϊτένου» (Ισραήλ, το σπίτι μας) είχε παρουσιάσει κοινό ψηφοδέλτιο με το Λικούντ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2013.

Τη Δευτέρα ωστόσο ο Λίμπερμαν ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα ανταγωνιστεί το Λικούντ στις επόμενες εκλογές με τον ίδιο επικεφαλής.

Παρατηρητές επισημαίνουν πως η ανακοίνωση αυτή συνιστά πλήγμα για τον Νετανιάχου και πως ο Λίμπερμαν έχει στόχο την πρωθυπουργία. Η κίνησή του, προσθέτουν, αποτελεί ένδειξη ότι προσπαθεί να προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς εμφανιζόμενος περισσότερο δεξιός απ' ό,τι ο πρωθυπουργός.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014, 07:00