Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν διέταξε το Σάββατο να συρρικνωθεί η ζώνη όπου επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστίνιους στα ανοιχτά της Γάζας, σε αντίποινα για τα επεισόδια κατά μήκος του Τείχους που χωρίζει τον θύλακα από το Ισραήλ.

Η περιοχή όπου θα επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστίνιους της Γάζας θα μειωθεί στα 6 ναυτικά μίλια (11 χιλιόμετρα) από τα 9 το τρέχον διάστημα (16,5 χλμ.), ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Λίμπερμαν, χωρίς να διευκρινίσει από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περιορισμός της περιοχής όπου επιτρέπεται η αλιεία στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί μέρος του οικονομικού αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα επί μια δεκαετία και πλέον.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η απόφαση ακολούθησε τα βίαια επεισόδια της Παρασκευής κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά και τραυματίστηκαν άλλοι 376, οι 126 από σφαίρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή και ότι πέταξαν χειροβομβίδες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες εναντίον των στρατιωτών πίσω από το Τείχος, ύψους μερικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδήλωση προστέθηκε στη σειρά κινητοποιήσεων που γίνονται εδώ και μήνες στον θύλακα.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τη διαδήλωση, τη Χαμάς το ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι θα επιβάλλονται πολύ πιο σκληρά αντίποινα μετά το τέλος της περιόδου των εβραϊκών γιορτών, που ολοκληρώνεται στην αρχή της εβδομάδας.

«Το τέλος των γιορτών έφθασε. Λέω στους ηγέτες της Χαμάς: “λάβετε το υπόψη σας”», διεμήνυσε ο Λίμπερμαν μέσω Twitter, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «οι ταραξίες» στο εξής θα πληρώνουν ακόμη πιο «βαρύ τίμημα».

Το Ισραήλ και η Χαμάς ενεπλάκησαν σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας και η αναζωπύρωση της έντασης τους τελευταίους μήνες προκάλεσε φόβους ότι ίσως ξεσπάσει νέα ένοπλη σύρραξη.

Τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός στρατιώτης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την 30η Μαρτίου.

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις διεκδικούν επίσης το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη τα οποία είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης