Ο αρχηγός του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος Άβι Γκαμπάι ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την πολιτική και από το πρώην μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο βρίσκεται περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε σε αδιέξοδο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο βρισκόταν επί πολλά χρόνια στην εξουσία στο Ισραήλ, όμως τα τελευταία 20 έχει αποδυναμωθεί, δεν κέρδισε παρά μόνο έξι έδρες στις εκλογές της 9ης Απριλίου, από τις 120 που αριθμεί το κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισραηλινοί καλούνται και πάλι στις κάλπες στις 17 Σεπτεμβρίου και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται θεωρητικά στην καλύτερη θέση μετά τις εκλογές, αφού δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Νετανιάχου προτίμησε να σπρώξει μάλλον προς τη διάλυση το κοινοβούλιο που είχε μόλις εκλεγεί, παρά να δει τον πρόεδρο να αναθέτει σε άλλον τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

«Αποφάσισα να αφήσω να μιλήσουν η καρδιά μου και η αλήθεια μου (…) και να μην είμαι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο (του κόμματος) για την επόμενη Κνεσέτ» (κοινοβούλιο), έγραψε ο Άβι Γκαμπάι στη σελίδα του στο Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 52χρονος πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος το 2015-2016, είχε τεθεί επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος το 2017. Είχε ήδη ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα πως δεν θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Εργατικών στις εκλογές.

«Δεν έχω σχέδια για το μέλλον. Δεν ξέρω τι θα κάνω για το κοινό ούτε πώς, όμως η δέσμευσή μου παραμένει» πρόσθεσε.

Ο Άβι Γκαμπάι είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές, την οποία ακολούθησαν αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες είχε συζητήσει μυστικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σ’ έναν συνασπισμό με επικεφαλής τον Νετανιάχου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης