Συστήματα ραντάρ αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων πούλησε το Ισραήλ στην Τσεχία, ανάμεσά τους και πρωτότυπα που έχει ήδη εντάξει στο σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο έχει αναπτύξει το Ισραήλ από το 2011, χρησιμεύει κυρίως για να αντιμετωπίζει τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη γειτονική Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ραντάρ που αγόρασε η Τσεχία θα ενταχθούν στο αμυντικό της σύστημα και είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, επεσήμανε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η αγορά αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού» των τσεχικών ενόπλων δυνάμεων και θα βοηθήσει να περιοριστεί «η εξάρτησή μας από τον ξεπερασμένο ρωσικό εξοπλισμό», σημείωσε ο Τσέχος υπουργός Άμυνας Λουμπομίρ Μέτναρ κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην Πράγα.

Το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael με τη βοήθεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, η παράδοση των συστημάτων ραντάρ στην Τσεχία θα πραγματοποιηθεί τμηματικά από το 2021 έως το 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης