Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή την αναδρομική νομιμοποίηση ενός εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, σε απάντηση στον φόνο τον προηγούμενο μήνα ενός ραβίνου που ζούσε εκεί.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που συνεχώς οξύνεται η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταγγέλλει τακτικά την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ τηρούν μια διακριτική στάση απέναντι στο γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει σήμερα (σ.σ.: χθες Κυριακή) τον οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί εκεί κανονικά η ζωή» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ορισμός του οικισμού αυτού, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται παρανόμως το 2002, ως «νέα κοινότητα», η οποία θα διαθέτει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες και θα λαμβάνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ψηφίστηκε ομόφωνα, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Ο ραβίνος Ραζίελ Σεβάχ, 35 ετών και πατέρας έξι παιδιών, φονεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου, την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην περιοχή κοντά στον οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ, όπου και ζούσε. Στον παράνομο αυτό οικισμό ζουν περίπου 40 ισραηλινές οικογένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε ο στρατός διεξάγει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του φερόμενου ως δράστη του φόνου, του Άχμεντ Τζάραρ, 22 ετών. Αυτός είναι γιος του Νάσερ Τζάραρ, διοικητή της Χαμάς, που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005).

Μία εβδομάδα μετά τον φόνο του ραβίνου, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν Παλαιστίνιο ύποπτο στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Χαβάτ Γκιλάντ.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε το Σάββατο στο χωριό Μπουρκίν, επίσης στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου ο στρατός σκότωσε ακόμη έναν Παλαιστίνιο.

Στη διάρκεια της κηδείας του ραβίνου και όταν τον λόγο είχε πάρει ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν «εκδίκηση».

Ο Μπένετ, μέλος του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, απάντησε ότι η μόνη εκδίκηση θα ήταν η ανέγερση ακόμη περισσότερων εβραϊκών οικισμών, ενώ ο φόνος του Σεβάχ ενέτεινε τις επικρίσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, που κυβερνά τη Δυτική Όχθη, την οποία οι Ισραηλινοί κατηγορούν ότι στηρίζει οικονομικά τους κρατούμενους δράστες επιθέσεων και τους συγγενείς τους, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα βίαια επεισόδια.

Περισσότεροι από 600.000 Εβραίοι έποικοι ζουν δίπλα σε σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το 2017 το Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση επιπλέον 6.742 νέων κατοικιών στα παλαιστινιακά εδάφη, τις περισσότερες από το 2013, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης