Ακυρώθηκε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επρόκειτο να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει την άμεση προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Μετά την παρουσίαση, την Τρίτη, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του σχεδίου του για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να γίνει σαφές πως η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που προβλέπεται στο κείμενο, επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση στην ισραηλινή κυβέρνηση σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως χθες Σάββατο αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργικό συμβούλιο αυτό δεν θα γίνει, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.

Την προηγουμένη, το Λονδίνο προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον της προσάρτησης οποιουδήποτε τμήματος της Δυτικής Όχθης, εδάφους κατεχόμενου από το 1967 όπου ζουν πάνω από 400.000 Ισραηλινοί.

Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιερουσαλήμ, διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προσαρτήσει «άμεσα» τους ισραηλινούς οικισμούς, αλλά ο γαμπρός του Τραμπ και φερόμενος ως αρχιτέκτονας του σχεδίου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, είπε πως θα προτιμούσε η κυβέρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει «μετά τις εκλογές» του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Σάββατο ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τη διακοπή «όλων των σχέσεων», συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή από τη μια και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ από την άλλη.

Το σχέδιο, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση υποδέχθηκε με ευμένεια, απορρίπτεται συλλήβδην από τους Παλαιστίνιους.

Προβλέπει μεταξύ άλλων η Ιερουσαλήμ να μετατραπεί στην «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ και η πρωτεύουσα του μελλοντικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης να γίνει το Αμπού Ντις, προάστιο της ιερής πόλης.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ — ο παλαιστινιακός τομέας της πόλης που καταλήφθηκε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και αργότερα προσαρτήθηκε από το Ισραήλ — να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους που οραματίζονται.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε χθες Σάββατο το σχέδιο των ΗΠΑ, που θεωρεί ότι παραβιάζει «θεμελιώδη δικαιώματα» του παλαιστινιακού λαού κι εναντιώνεται στους πόθους του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης