Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες διαδήλωσαν την Πέμπτη στο νότιο Ισραήλ εναντίον της φυλάκισης πολλών δικών τους στο πλαίσιο μιας νέας κυβερνητικής πολιτικής.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να απελάσει χιλιάδες Ερυθραίους και Σουδανούς που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα και δεν έχουν ζητήσει άσυλο. Τους δίνει την επιλογή: να φύγουν μέχρι τις αρχές Απριλίου – είτε για τη χώρα προέλευσής τους είτε για μια τρίτη χώρα – ή να πάνε επ’ αόριστον φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο αφορά σε πρώτη φάση τους άνδρες που είναι μόνοι τους και δεν έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο ή των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί.

Οι αρχές μετέφεραν την Τρίτη στη φυλακή του Σαχαρονίμ (νότιο Ισραήλ) τους πρώτους Ερυθραίους μετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης του Χολότ, όχι μακριά από τη φυλακή, και οι οποίοι αρνήθηκαν να φύγουν.

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες διαδήλωσαν μπροστά από τη φυλακή του Σαχαρονίμ όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, τουλάχιστον 12 από αυτούς κρατούνται από την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες κρατούμενοι στο Χολότ, ένα ανοικτό κέντρο κράτησης όπου οι μετανάστες υποχρεώνονται να επιστρέφουν το βράδυ, άρχισαν απεργία πείνας το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε πρόσφυγες. Όχι απέλαση, όχι φυλακή, δεν είμαστε προς πώληση, είμαστε αιτούντες άσυλο, φέρτε πίσω τα αδέλφια μας».

«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε άσυλο», όχι για να δουλέψουμε ή για να πλουτίσουμε, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διαδηλωτές, ο Μουλουεμπράν Γεμπριχιμέτ, ένας 27χρονος Ερυθραίος.

Ο Γεμπεριμέτ έφθασε στο Ισραήλ πριν από έξι χρόνια και λέει πως κατέθεσε αίτημα για άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε, και πως δεν γνωρίζει πότε θα τον στείλουν φυλακή.

Η κυβέρνηση κρατά μυστικό το όνομα της ή των χωρών με τις οποίες έχει συμφωνήσει να υποδεχθούν τους μετανάστες που θα απελαθούν από το Ισραήλ. Οι οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο κυρίως για τη Ρουάντα.

Οι Αφρικανοί μετανάστες έφθασαν οι περισσότεροι μετά το 2007 περνώντας από το αιγυπτιακό Σινά. Τα τότε πορώδη σύνορα με την Αίγυπτο έχουν κλείσει στο μεταξύ σχεδόν ερμητικά, βάζοντας τέλος στις παράτυπες διελεύσεις.

Μεγάλος αριθμός μεταναστών εγκαταστάθηκε στις φτωχιές συνοικίες του νότιου Τελ-Αβίβ.

Η παρουσία τους προκάλεσε τριβές με τους Ισραηλινούς. Θρησκευτικοί και συντηρητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν αυτούς τους μουσουλμάνους ή χριστιανούς μετανάστες ως απειλή για την εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία θεωρείται η πιο δεξιά που είχε ποτέ στην ιστορία του το Ισραήλ, έχει προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή εκ μέρους της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διανοουμένων και γιατρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης