Με βάση τη στρατηγική και τα συνθήματα που έχουν αρχίσει να επιστρατεύουν τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας εν όψει της πρόωρης αναμέτρησης στις κάλπες τη 10η Νοεμβρίου, κάποιος έχει την εντύπωση πως οι προηγούμενες εκλογές δεν έγιναν μόλις, σχεδόν έξι μήνες πριν, αλλά πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Ιδίως οι δύο μεγάλες παρατάξεις, οι Σοσιαλιστές (PSOE) και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), προσπαθούν με τακτικές κινήσεις να αναβιώσουν τον μέχρι πρότινος ενταφιασμένο για τα καλά δικομματισμό.

Περισσότερο εμφανές είναι στην περίπτωση των Σοσιαλιστών, που παρουσιάζονται σαν ο ένας κι αποκλειστικός πόλος του προοδευτικού χώρου, αντιμετωπίζοντας τους αριστερούς Podemos ως ελάσσονα δύναμη, απέναντι στην αντιπαράθεσή του με το μέτωπο της Δεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, το ΡΡ μολονότι κι εκείνο παρουσιάζεται ως κόμμα εξουσίας, δύσκολα ωστόσο παρακάμπτει την παρουσία των κεντροδεξιών Ciudadanos, προς τους οποίους σταθερά προσφεύγει στη στρατηγική αναζήτηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου δεξιού μετώπου (España Suma) -από το οποίο μάλιστα δεν αποκλείει και το ακροδεξιό Vox.

Το PSOE, μάλιστα, διαρκώς υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου την ανάγκη της «χρήσιμης ψήφου» προς τους Σοσιαλιστές, απέναντι στο μορμολύκειο των «τριών δεξιών», συδαυλίζοντας τη συγκρότηση ενός νέου τύπου δικομματισμού, «αριστερά απέναντι στη δεξιά» κατά τα πρότυπα της κλασικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Η γραμμή αυτή έχει δοθεί στα στελέχη του PSOE από την περασμένη Παρασκευή, κατά τη σύνοδο των γραμματέων οργανωτικού της χώρας. Το κύριο θέμα της συνόδου ήταν ακριβώς η συγκρότηση του δεξιού μετώπου (PP, Ciudadanos,Vox), η ανάγκη να προταχθεί η πάλη ενάντιά του και η αδυναμία να υπάρξει κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, εάν υπάρξει διασπορά στις ψήφους της Αριστεράς. Για αυτόν τον λόγο, το κόμμα θα πρέπει να προωθήσει την εικόνα του ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ ως εγγυητή της συνταγματικότητας και της ενότητας της Ισπανίας, ως μόνου ικανού να συνθέσει όλες τις τάσεις στην κεντρική και περιφερειακή πολιτική σκηνή, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία της χώρας και των αυτόνομων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν πως η επερχόμενη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου για τους υπόδικους -και κάποιους κρατούμενους ακόμη- Καταλανούς πολιτικούς θα καθορίσει και τις εξελίξεις, με τυχόν αντιδράσεις στους δρόμους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως σπεύδουν να διαμηνύσουν κύκλοι της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, δεν πρόκειται να υπάρξουν δισταγμοί στην τήρηση της έννομης τάξης μέσα κι έξω από την Καταλονία.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ στη χθεσινή γιορτή των Ρόδων, που οργανώνουν οι Καταλανοί Σοσιαλιστές (PSC), διατράνωσε πως θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας και κάλεσε τους αυτονομιστές να καταδικάσουν διαρρήδην όποια βίαια έκφραση των διεκδικήσεών τους και των αντιδράσεων στις αποφάσεις της Μαδρίτης. Ο Σάντσεθ παρουσιάστηκε ως τηρητής της νομιμότητας και άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να διστάσει να εφαρμόσει το ελευθεροκτόνο Άρθρο 155 για την αναίρεση της αυτονομίας, σε περίπτωση που χρειασθεί, ένα σύνθημα που πρόκειται να το επαναλάβει συχνά και στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας.

Με τον ίδιον τρόπο που το ΡΡ τείνει χείρα συνεννόησης με τους Ciudadanos για κοινό μέτωπο, έτσι κι ο Σάντσεθ προσπαθεί να αποφύγει μία κατά μέτωπο αντιπαράθεση εξ ευωνύμων με τους Podemos του Πάβλο Ιγκλέσιας και το νεοπαγές Más País του Ίνιγο Ερεχόν. Προβάλλοντας ως μόνη αξιόπιστη δύναμη της Αριστεράς και υπογραμμίζοντας τις διαφορές του κόμματός του με τους Podemos στο θέμα της Καταλονίας, ο Σάντσεθ προβάλλεται -εκτός από εγγυητής της ενότητας- και ως ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί το Brexit και τα πρώτα συμπτώματα της αναδυόμενης οικονομικής ύφεσης.

Όσον αφορά στο κόμμα του Ερεχόν, το PSOE δεν θέλει να δείξει πως η κάθοδος στην πολιτική αρένα του πρώην Νο2 των Podemos δεν πρόκειται να επηρεάσει τους δικούς του ψηφοφόρους, αλλά πως αποτελεί εσωτερική μάχη μέσα στην αριστερή παράταξη. Ωστόσο, το «φαινόμενο Ερεχόν» ως καινοφανές καταγράφει ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τούς φέρουν να χάνουν δύναμη ή να παραμένουν στάσιμοι. Το βασικό για τα στελέχη των Σοσιαλιστών είναι σε αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση «να μην κάνουν λάθη».

Πηγή: El Pais-El Publico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης