Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τη σχεδιαζόμενη εκταφή του λειψάνου του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από ένα κρατικό μαυσωλείο, επειδή εκκρεμεί το αποτέλεσμα προσφυγών που έχουν κατατεθεί από μέλη της οικογένειάς του.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο πως το λείψανο του Φράνκο θα μεταφερθεί στις 10 Ιουνίου από την Κοιλάδα των Πεσόντων, ένα κοιμητήριο έξω από τη Μαδρίτη που θεωρείται από πολλούς μνημείο στον φασισμό, για να ταφεί εκ νέου δίπλα στο λείψανο της συζύγου του σε οικογενειακό τάφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως έλαβε ομόφωνα την απόφασή του ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το λείψανο του Φράνκο να μεταφερθεί πριν εξετασθούν πλήρως οι προσφυγές κατά της εκταφής.

Οι Σοσιαλιστές επιδιώκουν από καιρό να μετατρέψουν την Κοιλάδα των Πεσόντων σε μνημείο των θυμάτων του εμφύλιου πολέμου, που διήρκεσε από το 1936 ως το 1939 και στη διάρκειά του έχασαν τη ζωή τους περίπου 500.000 μαχητές και άμαχοι.

Μετά την ανακοίνωση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που κέρδισε τον Απρίλιο τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε πως είναι πεπεισμένη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει τις προσφυγές της οικογένειας και θα επιτρέψει να προχωρήσει η εκταφή μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι, περιλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες κέρδισε έδρες σε περιφερειακά κοινοβούλια καθώς και στο εθνικό κοινοβούλιο, υποστηρίζει την παραμονή του λειψάνου του πρώην δικτάτορα στο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης