Τις τάσεις των ψηφοφόρων αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Ισπανία εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «El Mundo» αποτελεί μεγάλη έκπληξη για το κόμμα των Ciudadanos, τοποθετώντας την παράταξη, που κάποτε διεκδικούσε την ηγεμονία στον χώρο της Δεξιάς, στην πέμπτη θέση, πίσω ακόμη και από τους ακροδεξιούς του Vox.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα της εταιρείας Sigma Dos, οι Ciudadanos πιστώνονται με ποσοστό 10% (και 22 έδρες), μακράν του 15,9% και των 57 εδρών που κατέκτησαν στις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Από τη μεριά του, το Vox σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση θα επιτύγχανε ένα 10,2% και θα συγκέντρωνε 28 έδρες, έναντι 14,3% και 42 εδρών, που ήταν η επίδοσή του στις 28 Απριλίου.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ παραμένει πρώτη δύναμη με 27,9% και 124 έδρες, μία περισσότερη από το αποτέλεσμα του Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα και τρεις έδρες λιγότερες από τα ποσοστά που του έδινε η προηγούμενη έρευνα της εταιρείας για λογαριασμό της «El Mundo» προ ολίγων ημερών.

Με βάση την τωρινή σφυγμομέτρηση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) φθάνει το 21,3% και τις 98 έδρες (32 περισσότερες από τον Απρίλιο), ενώ το αριστερό Unidas Podemos το 12,6% και 35 βουλευτές (7 λιγότερους από τις 28 Απριλίου). Στην ίδια έρευνα το νεοπαγές κόμμα του Ίνιγο Ερεχόν θα έφθανε το 4,6% και θα κατακτούσε 6 έδρες. Γίνεται φανερό από την ποιοτική σύγκριση των ευρημάτων πως το ΡΡ καρπώνεται τις ψήφους των δεξιών του Ciudadanos που επανακάμπτουν στο κόμμα που ιστορικά εκφράζει την παράταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στα κρίσιμα για τις πολιτικές εξελίξεις αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλονία (ERC, JxCat) και την Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) PNV, η έρευνα καταδεικνύει πως το κεντροαριστερό ERC με 3,6% των ψήφων θα έχανε μία από τις 15 έδρες που κατέκτησε τον Απρίλιο, ενώ το δεξιό JxCat, μολονότι υποχωρεί ελαφρά σε ποσοστά (1,7 από 1,9%), θα διατηρήσει τους επτά βουλευτές του. Το βασκικό PNV από 1,5% θα αυξήσει τη δύναμή του στο 1,6%, αλλά όχι και τις έδρες του που θα παραμείνουν έξι. Οι άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, στο σύνολό τους, θα παραμείνουν στο 6,8% και στους 10 βουλευτές που είχαν και στην απελθούσα Βουλή.

Συγκριτικά, με βάση αυτές τις προβλέψεις, που πραγματοποιήθηκαν με δείγμα 1.600 ενηλίκων στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις της Αριστεράς υπερτερούν σε έδρες και ποσοστά αυτών της Δεξιάς.

Πηγή: EFE, El Mundo, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης