Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν σήμερα Παρασκευή την κυβέρνηση της Ισπανίας, για τη συνάντηση που είχε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης ένας υπουργός με την αντιπρόεδρο του Νικολάς Μαδούρο, στην οποία έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ισπανία, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, δεν θεωρεί νόμιμη την κυβέρνηση του Μαδούρο αλλά αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος είπε ότι συνάντησε την Ντέλσι Ροντρίγκες στο αεροδρόμιο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. «Της είπα «Γεια» εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού και αυτό ήταν όλο, τίποτα περισσότερο», είπε σε δημοσιογράφους σήμερα το βράδυ. Υποστήριξε επίσης ότι της υπενθύμισε πως «δεν μπορεί να μπει στο ισπανικό έδαφος».

«Δεν υπήρξε συνάντηση και δεν πέρασε στο ισπανικό έδαφος», επέμεινε.

Νωρίτερα, μια πηγή του υπουργείου Μεταφορών σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ότι επρόκειτο για μια τυχαία συνάντηση στον διάδρομο του αεροδρομίου. Ο Αμπάλος, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, βρισκόταν εκεί για να υποδεχθεί τον υπουργό Τουρισμού της Βενεζουέλας Φέλιξ Πλασένσια, έναν φίλο του και Ισπανό πολίτη που ταξίδευε στο ίδιο αεροπλάνο με την Ντέλσι Ροντρίγκες. «Ο υπουργός Μεταφορών δεν είχε επίσημη επαφή με την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας και δεν σκόπευε να συναντηθεί μαζί της όταν πήγε στο αεροδρόμιο», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις εξηγήσεις αυτές ωστόσο, οι επικρίσεις δεν σταμάτησαν. «Αν επιβεβαιωθεί (η συνάντηση) ο Αμπάλος δεν μπορεί να συνεχίσει ως επικεφαλής του υπουργείου ούτε για μία ημέρα ακόμη», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο. «Η εικόνα της Ισπανίας και η συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις της ΕΕ είναι πολύ σημαντικές», τόνισε.

Στα μέσα του 2018 η ΕΕ πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της Ροντρίγκες και της απαγόρευσε να ταξιδεύει στην Ευρώπη. Ο υπουργός Τουρισμού Πλασένσια δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των αξιωματούχων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο VozPopuli, η πτήση που μετέφερε τη Ροντρίγκες απογειώθηκε την Κυριακή από το Καράκας και έφτασε στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης εννέα ώρες αργότερα. Αφού παρέμεινε για 14 ώρες στην ισπανική πρωτεύουσα, το αεροπλάνο συνέχισε με προορισμό το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι σύμμαχοι.

Δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Ροντρίγκες στο διάστημα αυτό περιορίστηκε σε έναν χώρο του αεροδρομίου που δεν θεωρείται ισπανικό έδαφος. Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα να ερμηνεύσει το πώς θα εφαρμόζει τις κυρώσεις στα αεροδρόμιά της.

Και πάλι οι επικρίσεις δεν σταμάτησαν. «Συναντήθηκε όντως ο Αμπάλος με την αντιπρόεδρο του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Μαδούρο; Με κάποια που της έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή είναι υψηλόβαθμο στέλεχος αυτής της τυραννίας;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος των Ciudadano Εντμούντο Μπαλ, ζητώντας από τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης