Κατά 18 φορές μεγαλύτερες είναι οι ροές μεταναστών στις ισπανικές νήσους των Καναρίων, έναν χρόνο αφότου το Μαρόκο εφαρμόζει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά του, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η στατιστική τούτη άνοδος αναζωπυρώνει τους φόβους στην Ισπανία πως οι μετανάστες ενδέχεται να ξανα-ανακαλύψουν την «οδό των Καναρίων» που παρακάμπτει το Μαρόκο. Μία οδό που είχαν επιλέξει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν μέσω Μαυριτανίας στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’ αυτά, το νησιωτικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά του Μαρόκου είδε τον Ιανουάριο να αποβιβάζονται 708 μετανάστες, έναντι μόλις 40 τον Ιανουάριο του 2019, ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από τις ακτές της Μαυριτανίας. Σήμερα εξάλλου, ο Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ισπανία ανέφερε πως από τον Ιούνιο του 2019 έχουν επαναπροωθηθεί προς τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα πάνω από 100 παράτυποι μετανάστες, που προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής (Μαυριτανία, Μάλι, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού).

Απεναντίας, μείωση κατά 72% καταγράφουν κατά τον ίδιο μήνα, Ιανουάριο, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας. Συνολικά, η Ισπανία κατέγραψε μία μείωση κατά 54,5% των αφίξεων μέσα στον περασμένο χρόνο: από 57.498 το 2018 σε 26.168 το 2019, προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περασμένο έτος το Μαρόκο απέτρεψε μεγάλο αριθμό σκαφών – «74.000 προσπάθειες προς την Ισπανία», όπως τόνισαν οι Αρχές της χώρας – από το να αποπλεύσουν κυρίως από τις βόρειες ακτές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης