Οι ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch /HRW) κατήγγειλαν την Τετάρτη τις συνθήκες υποδοχής μεταναστών στα ισπανικά Κανάρια Νησιά, τα οποία είχαν περισσότερες από 2.000 αφίξεις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το λιμάνι του Αργινεγίν στο νησί Γκραν Κανάρια, όπου έχουν εγκατασταθεί σκηνές για τους μετανάστες, “είναι κορεσμένο και σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκδίδονται εντολές απέλασης χωρίς (οι μετανάστες να έχουν λάβει) νομική βοήθεια”, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι ισπανικές αρχές πρέπει να βελτιώσουν αμέσως τις συνθήκες κορεσμού και ανθυγιεινής κατάστασης στο λιμάνι του Αργινεγίν”, ζήτησε από την πλευρά του το HRW.

Υπάρχουν εκεί “άνθρωποι που περιμένουν επί ημέρες, κοιμούνται στο έδαφος, τις χημικές τουαλέτες μοιράζονται 30 ή 40 άνθρωποι”, περιγράφει η Τζούντι Σάντερλαντ, η υποδιευθύντρια του HRW για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία που μετέβη στην περιοχή πριν από μερικές ημέρες.

“Αυτές οι συνθήκες δεν σέβονται την αξιοπρέπεια ή τα πιο βασικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων”, προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νομού των Καναρίων Νήσων, καταβάλλονται προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών σε καταλληλότερες εγκαταστάσεις, ακόμη και αν υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι εκεί.

Μόνο το Σάββατο, στο αρχιπέλαγος έφθασαν περισσότεροι από 1.400 μετανάστες, αριθμός ρεκόρ που ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των αφίξεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2006, όταν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν αποβιβαστεί προερχόμενοι από τις αφρικανικές ακτές, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τα ισπανικά νησιά.

Ο καταυλισμός στο Αργενεγίν σύντομα θα διαλυθεί και θα μεταφερθεί σε “στρατιωτικές εγκαταστάσεις” στην πόλη Λας Πάλμας στη Γκραν Κανάρια, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων ‘Ιλβα Γιόχανσον, η οποία υποστήριξε την επιστροφή στις χώρες προέλευσης των μεταναστών που δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Σε επικοινωνία που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε την πληροφορία ότι οι μετανάστες απελάθηκαν χωρίς να τους παρασχεθούν υπηρεσίες δικηγόρου.

Αρκετούς μήνες τώρα, οι Αφρικανοί μετανάστες ξαναπήραν τον δρόμο προς τα Κανάρια νησιά, προτιμώντας τον από εκείνον της Μεσογείου, λόγω των συμφωνιών για συνοριακούς ελέγχους που συνήφθησαν με τη Λιβύη, την Τουρκία και το Μαρόκο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, περισσότεροι από 11.000 μετανάστες έφτασαν στο ισπανικό αρχιπέλαγος, επταπλάσιοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης