Με νέα δίκη για διαφθορά έχει βρεθεί αντιμέτωπο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), διαδικασία που άρχισε χθες Δευτέρα, έξι ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία.

Ο βασικός κατηγορούμενος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο άλλοτε ταμίας του PP, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 29 ετών, έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε νέες εκρηκτικές αποκαλύψεις για τις πηγές παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισπανική δικαιοσύνη έχει ήδη τεκμηριώσει, σε προηγούμενη δίκη, ότι το PP λάμβανε για δεκαετίες αδήλωτες συνεισφορές και σε αντάλλαγμα παραχωρούσε στους επιχειρηματίες που τις έκαναν συμβάσεις του δημοσίου.

Η δικαιοσύνη επέβαλε βαρύ πρόστιμο στο κόμμα, ενώ ο κ. Μπάρθενας, άλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Τώρα, ο Λουίς Μπάρθενας υπόσχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τις παράνομες πρακτικές χρηματοδότησης του κόμματος, που διαβεβαιώνει πως ήταν εν γνώσει του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του PP Μαριάνο Ραχόι. Ο κ. Ραχόι, ο οποίος αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε για ατασθαλίες στη χρηματοδότηση του κόμματος, έχει κληθεί στο δικαστήριο για να καταθέσει ως μάρτυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο ακατάλληλη στιγμή για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018. Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το κόμμα κινδυνεύει να υποσκελιστεί από το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Βοξ στις εκλογές της Κυριακής στην Καταλονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης